Mrtva priroda pobjednik Mostre - Dugometražni
Home      Vijesti      Dugometražni      Mrtva priroda pobjednik Mostre

Mrtva priroda pobjednik Mostre

Film iznenađenja Jia Zhang-Kea dobitnik je Zlatnog Lava. Helen Mirren je najbolja glumica, a najbolji glumac je, nećete vjerovati, Ben Affleck.

p.h. 09.09.2006 0 komentara

Mrtva priroda pobjednik Mostre

Proglašenjem pobjednika i svečanom dodjelom nagrada u venecijanskoj Palazzo Del Cinema, u subotu 09.09. završila je i 63. Mostra. Popis nekih od favorita, kao ni onaj cjelokupne selekcije Venezia 63 neće vam pomoći da nađete pobjednika jer se naslov istog razotkrio tek u srijedu, 06.09..

Glavnu nagradu, Zlatnog Lava za najbolji film, osvojla je 'Mrtva priroda' ('Still Life') Kineskog redatelja Jia Zhang-Kea /naslovna/ ostavivši za sobom dva najjača konkurenta, Frearsovu 'The Queen' i 'Bobby', film Emilija Esteveza o smrti američkog predsjedničkog kandidata Roberta Kennedya. Tako je i ove godine, kao i 2004. kad je u Veneciji Zlatnog Lava dobio Kim Ki Duk za 'Željezo 3', glavnu nagradu odnio film prikazan kao projekcija iznenađenja.

Jia Zhang-keov film trasira promjene koje je u živote lokalnog stanovništva i arhitekture unijela gradnja kineskog megaprojekta 'Tri veličanstvene brane', goleme hidrocentrale koja bi trebala opskrbljivati energijom Šangaj i još desetak kineskih provincija. U mješavini dokumentarnog i igranog filma 'Jia u iznimno teškim uvjetima živi s radnicima koji ruše kuće, zgrade i nebodere uz rijeke. Političke poruke nisu izravne, ali su jasne', piše kritičar Jutarnjeg. S druge strane, predsjednica žirija Catherine Deneuve u vezi izbora žirija je izjavila: 'Film je izvanredno snimljen i ima odličnu priču, a bez politiziranja'. Jia Zhang-keov dokumentarac 'Dong' u kojem se redatelj bavi istom temom prikazan je na ovogodišnjoj Mostri u sekciji Horizonti.

Coppa Volpi, nagrada za najbolju glumicu, završila je u rukama Helen Mirren za ulogu u filmu 'The Queen' Stevena Frearsa, jedinog Britanca u konkurenciji. Dobitnica najveće glumačke počasti na ovogodišnjoj Mostri nakon primitka nagrade (pre)skromno je izjavila: 'Ja sam samo djelić DNA tog filma. Zasluge pripadaju majci, scenaristu Peteru Morganu i ocu Stevenu Frearsu'. Jedina konkurencija Kraljici Mirren na ovogodišnjoj Mostri bila je Isabelle Huppert koja je odigrala naslovnu ulogu u dosta hvaljenom filmu 'Nue propriété' mladog belgijskog redatelja Joachima Lafossea. U Lafosseovoj dramediji Pascale (Huppert), razvedena majka dvojice mladića, zaljubljuje se u lokalnog pekara koji sinovima baš i nije po volji. Pascale odlučuje prodati kuću u kojoj žive i osloboditi se tereta majčinstva. Problem je u tome što kuća ne pripada njoj, već sinovima koji nemaju namjeru otići.

Ben Affleck, Hollywoodland

Nagrada za najbolju mušku ulogu pripala je holivudskom rekovalescentu Benu Afflecku za ulogu ex Supermana Georgea Reevesa u krimi trileru 'Hollywoodland' Alana Coultera. Nagrada Marcello Mastroianni za najboljeg mladog glumca/glumicu pripala je Isild Le Besco za ulogu u filmu ‘L’intouchableBenoîta Jacquota. Le Besco u filmu (‘Nedodirljiva’) glumi mladu Francuskinju kojoj majka priznaje da je začeta u Indiji za vrijeme kratkotrajne romanse njene majke s pripadnikom tamošnje kaste ‘nedodirljivih’.

Filmski veteran Alain Resnais ('Prošle  godine u Marienbadu', 'Hirošima, ljubavi moja') dobio je Srebrnog Lava za najbolju režiju za 'Private Fears in Public Places', ekranizaciju komada britanskog dramatičara Alana Ayckbourna. Resnaisova drama prati živote nekoliko protagonista: Nicole (Laura Morante) koja traži stan za sebe i svog nezaposlenog zaručnika Dana (Lambert Wilson), Lionela (Pierre Arditi), vlasnika bara kojem se Dan povjerava, Thierrya, agenta nekretnina koji radi s usamljenom Charlotte (Sabine Azéma) koju pak Lionel nagovara da se počne brinuti o njegovom zajedljivom i vulgarnom ocu. Uskoro se njihovi životi počnu preplitati.

Od ukupno tri talijanske uzdanice prikazane u konkurenciji, nagrađen je jedino 'Nuovomondo' ('Golden Door) Emanuelea Crialesea. Film, dobitnik nagrade Silver Lion Revelation, prati članove brojne sicilijanske obitelji Mancuso koji početkom 20. stoljeća, u potrazi za boljim životom odlučuju migrirati u Ameriku. Crialese je, kaže kritika, napravio odličan i na momente iznimno humorističan obiteljski portret Mancusovih, njihovih snova i strahova na dugom i teškom putu u 'obećanu zemlju'.

Festivalski favoriti 'The Queen' i 'Children Of Men' Alfonsa Cuarona na kraju su nagrađeni tek posebnim nagradama Osella. Cuaronov direktor fotografije Emmanuel Lubezki dobio je priznajnje za najbolji tehnički doprinos, a Peter Morgan za scenarij Frearsove 'Kraljice'.

Komentari

Nema komentara.