Cjepanica zove Lyncha. Lynch, javi se!! - Dugometražni
Home      Vijesti      Dugometražni      Cjepanica zove Lyncha. Lynch, javi se!!

Cjepanica zove Lyncha. Lynch, javi se!!

Venecija nijema u čudu, kritičari šute, a na Lidu se traži gljiva više. Zadnji film Davida Lyncha premijerno je prikazan na Mostri.

p.h. 07.09.2006 0 komentara

Cjepanica zove Lyncha. Lynch, javi se!!

David Lynch je na Mostri primio nagradu za životno ostvarenje i tako postao najmlađi dobitnik Zlatnog Lava u toj kategoriji. Iskoristio je priliku i predstavio konačno i svoju trosatnu epsku halucinaciju 'Inland Empire'. Kao što smo i nagađali, čekajući film koji je najavljivan još oko minulog Cannesa, publika i kritičari su nakon projekcije ostali pokošeni kao bube nakon naleta insekticida. 

Redatelj koji je filmsku umjetnost zadužio kultnim luđaštvima kao što su 'Eraserhead', 'Elephant Man' i 'Lost Highway', pa svoj status razbucavao sugestivnim filmovima i serijalom sumnjive narativne koherencije ('Twin Peaks', 'Mulholland Drive') konačno je u Veneciji dokazao da je dugotrajna konzumacija kaktusovih mladica ipak štetna.

'Inland Empire' je priča u priči u priči o glumici (Laura Dern) koja dobiva glavnu ulogu u filmu kojeg režira Jeremy Irons, da bi joj producenti naknadno objasnili kako je film zapravo remake i da su njene prethodnice ubijene. Tada se u priču upliće još jedna o prostituciji u Istočnoj Europi, a na platnu povremeno iskrsavaju prizori u kojima se na pozornici pojavljuje nepoznata obitelj sa zečjim glavama, motiv kojim se Lynch koristio i u dugometražnoj fantaziji 'Rabbits' iz 2002.

Inland Empire

Granice između paralelnih zbivanja toliko su zamagljene, kaže kritičar Guardiana, da se niti u jednom trenutku ne može reći o kojoj je narativnoj liniji riječ, tj. je li riječ o filmu, ili filmu unutar filma. Glavna glumica, Laura Dern ('Divlji u srcu', 'Plavi baršun'), ujedno i producentica filma, i sama je na premijeri priznala da uopće ne zna koga i što je glumila, a scenarij nije postojao, pa se uglavnom ravnala po intuiciji, kao i sam redatelj koji je ovaj film kuhao u glavi dvije godine.

Poseban začin filmu koji je sniman u okolici Los Angelesa i u Poljskoj daje Naomi Watts u ulozi zeca koji priča, ali i stare Lynchove zvijezde Harry Dean Stanton ('Twin Peaks', 'Divlji u srcu') i Grace Zabriskie, ('Twin Peaks').

Na pressici su novinari priupitali redatelja o čemu je film zapravo, a on je mrtav hladan odgovorio kako svaki film otkriva nove svjetove i vodi vas u nepoznato, pa se ne treba bojati intuicije. Jedan ga je novinar čak upitao i da li se posljednjih dana osjeća dobro, na što je on odgovorio da se osjeća bolje no ikad.

Sve dok je on nama dobro i zdravo, i mi sretni i zadovoljni...

Komentari

Nema komentara.