Far East Film Festival 2006. - Dugometražni
Home      Vijesti      Dugometražni      Far East Film Festival 2006.

Far East Film Festival 2006.

Suprotno insinuaciji iz naslova, Far East Film Festival bliži nam je od venecijanskog Bienalea. Predstavljamo program FEFF 2006. koji se održava u Udinama.

filmski.net 12.04.2006 0 komentara

Far East Film Festival 2006.

Pomalo nevjerojatno, ali istinito, najveći festival azijskog filma na Zapadu ne održava se velikim europskim kulturnim centrima poput Londona, Pariza ili Amsterdama, nego na samo nekoliko sati (ovisi koliko brzo vozite) vožnje autom od Zagreba - u talijanskim Udinama!

Marljivi organizatori ove godine, od 21. do 29. travnja, priređuju 8. po redu izdanje Far East Film Festivala, koji sa širenjem popularnosti dalekoistočnih kinematografija postaje sve poznatiji i izvan krugova specijalista za azijski film. Uz predstavljanje reprezentativnih aktualnih naslova (vrlo često je riječ o izvanazijskim, a ponekad čak i o svjetskim premijerama), udinski je festival među filmofilima stekao reputaciju i po sveobuhvatnim retrospektivama zapadnoj publici malo poznatih, ali itekako značajnih i zanimljivih dalekoistočnih redatelja i žanrova.

Na ovogodišnjem festivalu ukupno će biti prikazano nešto više od 70 naslova. Program novih filmova možda je malo manje zvučan nego prijašnjih godina, kada su prikazivani poznati hitovi poput 'Sumraka samuraja' ili 'Paklenih poslova', ali donosi brojne zanimljive naslove.

Imprint, Takashi Miike

Svakako najpoznatiji autor festivala biti će hiperproduktivni japanski zloćko Takashi Miike, koji će, kako je najavljeno, i osobno predstaviti svoj recentni film 'Imprint', kojeg je snimio za TV seriju 'Masters of Horror' američke kabelske mreže Showtime. Variety-jev bloger Grady Hendrix opisao je 'Imprint' kao 'Sjećanja jedne gejše s dodatkom mrtvih beba’.

Od ostalih filmova možda je najzanimljivije izdvojiti lokalne azijske blockbustere: japanske 'Always - Sunset on Third Street' Takashija Yamazakija (u nas smo na DVD-u mogli gledati njegova 'Returnera') i 'Nana' Kentara Otanija, južnokorejsku humornu ratnu dramu ‘Welcome to Dongmakgol’ debitanta Parka Gwang-Hyuna, tajvanski horor ‘The Heirloom’ također debitanta Lestea Chena i tajlandsku špijunsku komediju ‘M.A.I.D' Youngyootha Thongkonthuna.

Ovogodišnja retrospektivna poslastica zove se 'Azija pjeva', i predstavlja dalekoistočne mjuzikle. Biti će prikazano ukupno 17 naslova, uglavnom iz 50-ih i 60-ih. O tim filmovima i autorima, priznajemo, ne znamo doista ništa, no svakako ih planiramo pogledati što više tijekom našeg boravka u Udinama. U svakom slučaju, po završetku 8. Far Feast Film Festivala očekujte podrobno izvješće!

Igor Saračević

Komentari

Nema komentara.