Židovi i Hitler - Ha-ha-ha-ha... HA??? - Dugometražni
Home      Vijesti      Dugometražni      Židovi i Hitler - Ha-ha-ha-ha... HA???

Židovi i Hitler - Ha-ha-ha-ha... HA???

Ništa čudno kad se u Njemačkoj snima film o Hitleru, ali kad se snima komedija o Hitleru – zajamčena je kontroverza i velika gledanost

s.p. 21.03.2006 0 komentara

Židovi i Hitler - Ha-ha-ha-ha... HA???

Kad se u Njemačkoj snima film o Hitleru ili o Židovima, uvijek se traži posebna pažnja jer je riječ o osjetljivoj temi. Snimati komediju o takvoj temi značilo bi i provokaciju osim ako se ne radi o redatelju s posebnim tretmanom. Jedan od njih je i berlinski redatelj židovskog porijekla Dani Levy, koji je inače radio i kao glumac, te je zajedno sa svojom tadašnjom curom Marijom Schrader glumio i u 'Aimee i Jaguar', filmu o lezbijkama u doba nacizma.

Već smo pisali i o tome kako je Levy postigao veliki uspjeh na njemačkoj filmskoj nagradi Loli te je osvojio brojne nagrade za komediju 'Alles auf Zucker' koja je bila prekretnica u njemačkoj kinematografiji, gdje je prikaz Židova u komičnoj varijanti svojevrsni tabu. Vrijednost filma bila je i u tome što je prikazivao razne tipove Nijemaca (tamnopute, turskog porijekla), ali i njemačke Židove na posve prirodan način, s tim da se kod prikaza Židova klonio spominjanja politike i tema poput holokausta.

Najveći konkurent Levyjevom filmu za glavnu Lolu bio je jedan drugi veliki hit, 'Hitler – konačni pad', koji je također kršio nepisana pravila, prikazujući Hitlera na realističan ali i tragičan način. Čini se da je to zasmetalo Levyju koji je odlučio da u svom novom filmu parodira i Hitlera ali i 'Hitlera – konačni pad'. Naime, prema Levyju taj film previše stavlja Hitlera na pijedestal pa je odlučio snimiti svoj film kao protutežu 'Konačnom padu'.

Film će se zvati 'Mein Führer: The Truly Truest Truth About Adolf Hitler’ i glavni lik će biti Hitler koji će prepričavati kakav je zaista bio i kako je došao na vlast uz pomoć Židova Grunbauma. Ako će ova komedija o Hitleru u Njemačkoj i biti prekretnica, izvan Njemačke je snimljeno više sličnih hitova. Tako je jedan od najvećih filmskih autora Charlie Chaplin snimio ‘Velikog diktatora’ čiji je glavni lik Hynkel parodija Hitlera, a kralj vulgarnih parodija Mel Brooks (inače također židovskog porijekla) snimio je krajem 60-tih komediju o mjuziklu o Hitleru ‘Producenti’ koja je poslužila i kao temelj za najnoviji remake.

Ovaj film će se također truditi čim više ismijati Hitlera te je glavna uloga povjerena njemačkom komičaru piskutavog glasa Helgeu Schneideru, a skupljeni su i statisti koji marširaju po glavnom trgu uz ‘Sieg Heil’ pod nacističkim zastavama, što će biti zanimljiva predstava za ostarjele njemačke ‘nostalgičare’ i brojne strane turiste u Berlinu.

Komentari

Nema komentara.