INLAND EMPIRE D. Lyncha i misterij Sony DSR-PD150 - Dugometražni
Home      Vijesti      Dugometražni      INLAND EMPIRE D. Lyncha i misterij Sony DSR-PD150

INLAND EMPIRE D. Lyncha i misterij Sony DSR-PD150

Bruce Lee u Mostar, David božanstveni Lynch u postprodukciju. Malo se zna, ali bitno naslućuje. Notirajmo šarmantno: DV, Laura Dern, Jeremy Irons.

i.č. 28.11.2005 0 komentara

INLAND EMPIRE D. Lyncha i misterij Sony DSR-PD150

Well, kao što bi na vrhu zgrade usamljen, ali raspoložen rekao Jonathan Richman, ovo je sve što znamo i umijemo/smijemo prenijeti.
(Well) dok se drugi bave transcendentalnom meditacijom, a Borat tuži Ali G-ja za klevetu, samozatajni David alias David Lynch. Već pune dvije godine (navodno od 2003.) radi. I djeluje. Da, dok ostatak svijeta mantra na tres jolie Jolie, ovaj je istinski osobenjak (i to ne samo zbog kose na koju se fura Jarmusch - k'o da mi to ne znamo!) uspio snimiti novi film. Aha! A gdje si sad, Zrinko Ogresta?!

I nikakve tamo jeftine češke lokacije ne zanimaju našeg mezimca, već Lodz, Poljska gdje je većina materijala snimljena: s lokalnim glumcima Karolinom Gruszkom i Krzysztofom Majchrzakim, a pod imenom 'The Green Room in Lodz' ('Zielony pokój w Lodzi'). Bar su tako pisali tamošnji mediji.

Američki su pak povezali stvari ovako: Lynch je malom, digitalnom kamerom otišao u Poljsku (sprijateljio se s organizatorima Camerimage festivala u Lodzu) snimiti kratki igrani za svoju web stranicu davidlynch.com, no toliko mu se svidio digitalni rad, a vjerojatno i sam film, da je odlučio po povratku u Kaliforniju nadosnimiti još 'par' scena i napraviti cjelovečernji.

Spario se opet s francuskom prodajnom i distribucijskom kućom StudioCanal (tako da znamo da je riječ o stvarnom filmu, a ne nekoj njegovoj podvali) koja mu je financirala filmove 'The Straight Story' (1999) i 'Mulholland Dr.' (2001) – a koja su se oba pojavila u canneskoj konkurenciji. StudioCanal također drži cijeli slučaj top tajnom, ali jasno lobira za svjetsku premijeru u Cannesu 2006.

Uz Lodz, najbitnije su još lokacije Inland Empire, negdje kod pustinje onkraj L.A. i okrug San Bernardino (nazvan po jednoj Zappinoj pjesmi) – obrnuto od lokacije Mulholland Dr. Što se radnje tiče, postoji samo jedna jedina naznaka njene smjernice: misterij o ženi u nevolji. Ta žena je njegova i naša omiljena Laura Dern ('Blue Velvet', 'Wild at Heart'), a od jednog statiste je došla informacija da nestane u planinama, dok se jedan od glumaca, Justin Theroux ('Mulholland Dr.'), izlajao da film sadrži neke potpuno bizarne scene seksa, kao i da mu je filmska supruga Julia Ormond (sjećate se nje i 'Legende o jeseni'?).

Spomenuti statist je još dodao kako je snimio scenu nasmijane publike koja gleda nastup pjevačice ispred crvenog zastora (zvuči poznato?), da je na setu ugledao jednog i jedinstvenog Kylea MacLachlana ('Twin Peaks', 'Blue Velvet') sa srebrnom kosom, te da se pričalo o tome da MacLachlan zaigra enigmatski lik agenta Dalea Coopera.

Nadalje, u filmu su još angažirani Jeremy Irons (napokon!) i legendarni Harry Dean Stanton ('Wild at Heart') kojemu je Debbie Harry posvetila pjesmu 'I Want That Man' (1990). O ostalim ulogama se nagađa, a sa sigurnošću se još zna da je Lynch uz pomoć supruge montažerke Mary Sweeney sam producirao film, kao i da nema razrađen scenarij, već naznake pojedinih scena koje raspisuje pred samo snimanje i potom dijeli glumcima koji, po vlastitom istupu, uopće ne znaju cijelu priču, kao ni ostale pojedinosti ili općenitosti oko snimanja (podsjeća na Woody Allenov princip rada), već vrijeme između snimanja na setu krate rješavanjem zagonetke.

Ali, još nešto se zna, a to je da se Lynch totalno zapalio za digitalnu video kameru koja mu otkriva neke sasvim nove horizonte filma o kojima nije ni sanjao da postoje. Super!

Nije misterija samo tema filma (ako uopće i jest), već i simptom svih zbivanja i nagađanja oko filma. Što je od svega ovog istina, znat ćemo ipak tek kad pogledamo film, možda već na sljedećem Cannesu. Do tad, zabavite se plasiranjem lažnih informacija na uzaludnim forumima.

Komentari

Nema komentara.