Gibson režira Apocalypto - Dugometražni
Home      Vijesti      Dugometražni      Gibson režira Apocalypto

Gibson režira Apocalypto

Omiljeni kreativac među bogobošcima, Mel Gibson, u vlastitoj se režiji prihvatio još jednog kataklizmičkog naziva. 'Apocalypto' neće biti vjerski intoniran.

m.n. 25.07.2005 0 komentara

Gibson režira Apocalypto

Iako nas Mel teško može iznenaditi, činjenica je da se čovjek svojski trudi. Nakon poštenog ubijanja Krista, Gibbo će se u filmu 'Apocalypto' pozabaviti starim Majama koji su na prostorima južnog Meksika, Guatemale, Hondurasa i El Salvadora živjeli paralelno s civilizacijom Olmeka, nekih tisuću i više godina prije nego je ubio gore navedenog (bog mu grijehe 'prosti). Termin gibsonovski zaslužila je činjenica da će gospon 'glumac sam i redatelj' u svojoj vlastitoj produkcijskoj kući Icon Productions ponovno oživiti zaboravljeni jezik. U pitanju je, afkors, majanski dijalekt, a razlog ovom zahvatu leži u pukoj želji za autentičnošću. Naime, potomci davnih naroda još uvijek žive na tim prostorima pa će isti biti iskorišteni za sve lingvističke zavrzlame.

Što se glumačke ekipe tiče, Gibson je izmolio nekoliko Zdravo-Marija i unajmio lokalnu, nepoznatu ekipu iz Meksika, što bi rekli: naturščike, a snimanje je već najavljeno za početak listopada. Dok smo kod bizarnosti, film je navodno već dobio R-oznaku zbog velikih količina nasilja, a još je zanimljivije da ga je pod svoje skute prigrlio upravo Disney, nakon što su Melića već odbila tri distributera. Gibson je sve ostale detalje zadržao za sebe, a Variety čak izvještava da je tražio da glavešine studija scenarij čitaju u svojim kancelarijama - sve da neke juicy sitnice ne bi iscurile.

Glavni je Disneyevac s ponosom objavio: 'Ovo je jedan od najoriginalnijih i najboljih scenarija koje sam pročitao u zadnje vrijeme. Svjetsko tržište planiramo osvajati slijedeće ljeto'. Ukoliko se dotaknemo socioloških ili kulturoloških elemenata uspjeha 'Pasije', čini se da apokaliptični 'Apocalypto' baš i nema toliko veliku prednost – ne podupire ga Crkva, a čini se da nema nikakvih posebnih kontroverzi (što je dobar razlog za jezik koji gotovo nitko ne razumije) koje bi malo napumpale gledanost.

Komentari

Nema komentara.