Tetsuo, željezni čovjek - Dugometražni
Home      Vijesti      Dugometražni      Tetsuo, željezni čovjek

Tetsuo, željezni čovjek

U skladu s trendy revivalom, na ljetnoj vam i još k tome vikendaškoj DVD plati ovog puta nudimo pozamašne doze cyberpunka s kraja 80-tih. Redatelj je Tsukamoto.

m.n. 15.07.2005 0 komentara

Tetsuo, željezni čovjek

Dragi naši, kao što znate, brijemo na istočnjake. I nije da bismo vas htjeli uvrijediti patronizirajućim odnosom – naš je predmet želje kultni naslov iz 1989., 'Tetsuo: The Iron Man', film koji je japanskog redatelja Shinyu Tsukamotoa bacio u orbitu univerzalnih, a nama, čak 16 godina nakon izdavanja još uvijek dao materijala za, hm, slinjenje. Iako će neki film zasigurno smatrati odvratnim, barem ako se pita kritičare na Rotten Tomatoesu.

Krećemo od radnje, kao što se i priliči. Jedne je noći na cesti ubijen čudak kojeg su u kraju znali kao metalnog fetišista, jerbo je uživao u raznim operacijama iz kojih bi se budio s više metala u koži i s manje mesa na kostima. Fetišista je ustvari usmrtio biznismen koji se te noći vozio naokolo s djevojkom. Nakon tog kobnog susreta, preživjeli mladić počinje primjećivati promjene te se unatoč svojim naporima postupno pretvara u stroj (u metalnu zvijer, točnije). S vremenom stječe sve više metalnih prijatelja, te kroz seriju incidenata spoznaje da je festišist s početka priče preživio nesreću i da je on taj koji poteže sve konce njegove vlastite sudbine.

Ne-baš-običan seksualni život željeznog čovjeka

'Tetsuo' je Tsukamotov prvi film (potpisuje režiju, scenarij, montažu, a još je i glumio fetišista), što ga nije spriječilo da svog tvorca ustoliči kao ljubitelja sljedećih motiva: spolno-rodnih odnosa, besmislenosti svakodnevice, dehumanizirajućih efekata tehnologije, kao i perverznog odnosa (čitaj: volimo ih ili mrzimo) koji imamo prema strojevima.

Rotten Tomatoes, tj. kritike sakupljene na njihovoj stranici, također navodi da se za prvog gledanja može dogoditi da vam se film učini poput stilske vježbe – to je, kažu, zbog određenog zanemarivanja naracije i inzistiranja na prikazivanju sile, želje i niskih strasti. Paralele su definitivno moguće i s radom i inspiracijom Davida Lyncha, ali i Davida Cronenberga, a ako se još niste uhvatili na našu udicu – Tsukamoto na poseban način tretira seksualnost (baš kao i kolega), vezujući je usko uz nasilje i brutalne scena, sve da bi još jače poentirao svoju stvar.

Nudimo vam, dakle, specijalno DVD izdanje, mjesto shoppinga je standardni Amazon (cijena je cca 23 dolara - klik, klik), no ne vidimo baš neki razlog nazivu specijalno. Osim sirovog filma, pokojeg trailera i detaljne biografije glumaca, sve to fino sređeno u modernim tehnologijama, ne dobivate gotovo ništa. Osim sjajnog filma, afkors!

Komentari

Nema komentara.