Ubio sam ga i ubio bih ga ponovo - Dugometražni
Home      Vijesti      Dugometražni      Ubio sam ga i ubio bih ga ponovo

Ubio sam ga i ubio bih ga ponovo

…rekao je Mohammed Bouyeri, čovjek koji je hladnokrvno i bez žaljenja ubio filmaša Van Gogha. Ubojstvo je tako dobilo još psihopatskije razmjere.

m.n. 14.07.2005 0 komentara

Ubio sam ga i ubio bih ga ponovo

Iako za složene slučajeve poput ubojstava baš i nije uobičajeno da se brzo razjasne, ubojstvo Thea Van Gogha već odavno nije nikakva nepoznanica. Osumnjičenom Bouyeriu (naslovna) nakon stravičnih izjava koje je pred licem suca i zgrožene javnosti izrekao u amsterdamskoj sudnici, od osumnjičenika više pristaje titula krivca.

Stvari stoje ovako – osim što je bezočno priznao svoju krivnju, dodao je mudro da je masakr posljedica njegovih vjerskih uvjerenja (koja se tako divno iskazuju u praksi), a da bi sve učinio ponovo, čak istim redom, samo da mu se pruži prilika, i pod cijenu doživotnog zatvora.

Dobro, čovjek nema savjest i jedan mu kritičan redatelj i veliki protivnik fundamentalizma manje, u životu zaista mnogo znači. Sve u ime vjere za koju smo, by the way, mislili da u svojoj bazi ima dio o toleranciji i nenasilju. Priča za Mohammeda Bouyeria (pa i obitelj pokojnog redatelja) nije ovdje stala – 27-godišnji se optuženik bez imalo srca okrenuo k Anneke Van Gogh (Theova majka) te joj rekao: 'Ja ne osjećam vašu bol. Ne osjećam nikakavo sažaljenje prema vama. Ne mogu s vama suosjećati jer ste nevjernica'.

Guardian donosi da je obitelj pokušao utješiti njegov branitelj: 'Možda ćete utjehu naći u činjenici da će mom klijentu za ove izjave biti dodijeljena maksimalna kazna'. Možda je nepotrebno naglasiti da su svi prisutni bili apsolutno zgranuti izrečenim. Mohammed ih nije štedio, te im je na čuđenje još nabio izjavu da ga kao muslimana i borca za islamsku stvar nikako ne mogu razumjeti.

Ah bidan! Glavni je tužitelj svoj zahtjev za doživotnom kaznom samo potkrijepio Bouyerijevim nežaljenjem i izostankom želje za rehabilitacijom: 'On i dalje svojim govorom mržnje propovijeda nasilje. Da je po njegovom, svatko tko misli drugačije, mora bi biti ubijen'.

Bouyeri je potomak marokanskih iseljenika, osim mučkog ubojstva redatelja (Van Gogh je nasmrt izboden kuhinjskim nožem), sudi mu se za ranjavanje policajaca i pokušaj ubojstva prolaznika. Tužilaštvo je otkrilo da je dio mnogo šire (terorističke) skupine poznate pod nazivom Hofstad Network. Sasvim solidan popis, zar ne? A tek mu je 27. godina.

Komentari

Nema komentara.