Dolaze nasljednici DVDa - Dugometražni
Home      Vijesti      Dugometražni      Dolaze nasljednici DVDa

Dolaze nasljednici DVDa

Usprkos munjevitoj ukorijenjenosti DVD formata u filmskoj i gejmerskoj industriji, pred nama su i drugi ozbiljni pretedenti na njegovo mjesto.

filmski.net 02.01.2005 0 komentara

Dolaze nasljednici DVDa

Smatrate li se koliko toliko ozbiljnim filmofilom zasigurno ste se prepustili 'tehničkoj revoluciji' i nabavili DVD ne bi li uživali u svim zvučnim, slikovnim i inim blagodatima koje isti donosi. DVD slovi kao najbrže prihvaćeni novi medij u povijesti potrošačke elektronike. Od debija 1997. godine pa sve do današnjih dana format je fantastično prihvaćen ponajprije u filmskoj industriji, ali i kao medij za skladištenje podataka (DVD-ROM) te u gejmerskoj industriji (Xbox, Playstation, PC). Usprkos tome, pred nama su novi formati koji bi ga trebali nasljediti.

Ukoliko ste od tehnički potkovanog prijatelja čuli za nešto što se zove HD-DVD, Blu-ray te ga u čudu gledali misleći si 'o čemu on to?' nakon čega vas je dotični počeo 'bombardirati' tehnikalijama došli ste na pravo mjesto. HD-DVD i Blu-ray su dva konkurenta formata koji će nam donijeti filmove sa slikom visoke razlučivosti što konkretno znači kristalno jasno sliku (ukoliko mislite da je DVD savršenstvo približite se malo vašem televizoru). O čemu je zapravo riječ? Zašto dva formata umjesto jednog? Što to znači za naše police prepune DVD filmova? Odlazi li DVD u povijest? Odgovore na neke od ovih pitanja dobit ćete u nadolazećim retcima, dok će na druge odgovor dati vrijeme.

HD-DVD i Blu-ray su u osnovi vrlo slični formati, no naoko neznatne razlike mogle bi odrediti njihovu sudbinu. Oba formata koriste tzv. plavi laser kraće valne duljine od crvenog, prisutnog kod DVD formata, što omogućuje gušći zapis podataka i samim time veći kapacitet. U odnosu na 9 GB (gigabajta) prostora koliko je nudio standarni dvoslojni DVD (u dvoslojnom formatu izlaze gotovo svi filmovi), HD-DVD će moći smjestiti 30 GB, a Blu-ray čak 50 GB podataka.

Sony Blu Ray player

Oba formata moći će pohraniti dvosatni film visoke razlučivosti na dvoslojni disk, a Blu-ray već najavljuje četveroslojni medij s vrtoglavih 100 GB skladišnog prostora. Blu-ray se nameće kao tehnološki napredniji format, prije svega zbog 30% većeg kapaciteta, dok HD-DVD igra na kartu više user-friendly imena te niže cijene proizvodnje. Pogoni za proizvodnju HD-DVDa trebali bi se tek neznatno modificirati, dok bi proizvodnja jednog medija trebala biti tek 10% viša.

Sve ove tehnološke inovacije ne znače ništa bez podrške velikih igrača u svijetu kako elektroničke, tako i industrije zabave, prije svega velikih filmskih kuća. Blu-ray grupaciju predvodi Sony zajedno sa gigantima kao što su Dell, HP, LG, Panasonic, Pioneer, Samsung, Sharp, TDK, Thomson, Mitsubishi i Matsushita. Iza HD-DVD, koji je u početku bio u podređenoj poziciji no uspio je uhvatiti priključak, nalaze se Toshiba, NEC, Sanyo, Memory-Tech, a što je posebno bitno, tu je i veliki Microsoft koji je trenutno privrženiji ovoj strani.

Ipak, Sonyjeva uloga bi mogla presuditi u koristi Blu-raya i to zbog činjenice da je ovaj gigant potrošačke elektronike odlučio uzeti dio kolača namjenog velikim filmskim kućama. Sony je naime vlasnik Columbia Picturesa, a nedavno je kupio i MGM čime je stekao prava na golemu bazu od oko 1500 naslova koji se već pripremaju za debi na Blu-ray disku. Warner, Paramount, Universal i New Line su odlučili igrati na sigurno, te su nakon početne privrženosti Blu-rayu, dali podršku i konkurenciji, te bi čak mogli prevagnuti na stranu HD-DVD-a.

Toshiba HD DVD player

Disney i 20th Century Fox trenutno su u Blu-ray taboru, no ostavili su otvorena vrata i za druge opcije. Podrška filmskih studija mogla bi biti presuđujuća, baš kao što je bila prije 20ak godina kada je VHS odnio pobjedu u borbi sa Sonyjevim Betamaxom. Prema sadašnjem stanju obje grupacije imaju solidnu, podjednaku podršku. Ne smijemo zanemariti ni PC industriju koja će novi format korisiti za skladištenje podataka, a ni igraće konzole nove generacije, točnije Xbox 2 i Playstation tri koji će debitirati 2005. odnosno 2006. godine s Blu-ray diskom.

Koji od ova dva formata će uzeti primat na tržištu ostaje da se vidi. Povijest je pokazala kako rat formata ne donosi ništa dobroga niti proizvođačima niti neposrednim konzumentima. Sjetimo se samo razvikanih DVD-Audio i SACD glazbenih DVD formata koji su trebali zamjeniti CD. Ukoliko niste čuli za gore spomenute nemojte se previše uzbuđivati, nije vrijedno spomena. Bitno je znati da će nam Blu-ray i HD-DVD omogućiti sliku visoke rezolucije, za što će nam trebati i HDTV, televizor koji će nam omogućiti da zaista vidimo tu 'supersliku' no o tome drugi put.

Playeri, koji se u Japanu već mogu nabavati, trebali biti unazad kompaktibilni sa DVD-om stoga se ne morate bojati za svoje DVD kolekcije. Dobri 'stari' DVD još će dugo, pa i nakon pojave novih formata ostati sa nama, pa i nakon 2006. kada se očekuje puna komercijalizacija novih formata.

Komentari

Nema komentara.