Preminuo najpoznatiji hollywoodski skladatelj - Dugometražni
Home      Vijesti      Dugometražni      Preminuo najpoznatiji hollywoodski skladatelj

Preminuo najpoznatiji hollywoodski skladatelj

Jerry Goldsmith je skadao nezaboravne tonove iz 'Planeta majmuna' i 'Zvjezdanih staza'. Preminuo je u svojoj 75-godini nakon duge borbe s rakom.

23.07.2004 0 komentara

Preminuo najpoznatiji hollywoodski skladatelj

U skoro pedeset godina holivudske karijere, Jerry Goldsmith je prikupio pet Emmya, devet nominacija za Zlatni globus i 17 nominacija za Oscara. Osvojio je samo jedan cijenjeni Akademijin  kipić i to za hororac 'The Omen' za koji je izokrenuo kršćansku skladbu 'Ave Maria' i pretvorio je u himnu vragu, 'Ave Satani'. Inače, zanimljivo je da je on autor melodije koju fanfare izvode tijekom proglašenja Oscarovskih dobitnika.

Njegova karijera broji više od 300 songova za filmove i televizijske programe. Mogi od njih su i danas izrazito prepoznatljivi, poput onih iz 'Papillona', 'Chinatowna', 'Aliena' i 'Poltergeista'. Zvučne kulise podario je i nekim novijim filmovima  - 'Mumiji', 'LA povjerljivo', 'Sirovim strastima', 'Rambu 3' i 'Gremlinima'.

Goldsmith je rođen 1929. godine, a od malih je nogu se posvetio glazbi. Završio je studij klavira, skladanja i filmske glazbe. Neke od njegovih filmskih skladbi prerađene su za baletne izvedbe, a i sam se okušao u skladanju za orkestar. Njegova udovica povjerila je Reutersu da nije imao niti jednu svoju najdražu pjesmu i da je uvijek isticao kako mu je najdraža 'ona koju još nisam ni napisao'.

Komentari

Nema komentara.