Prljave subverzije i zelene projekcije - Dugometražni
Home      Vijesti      Dugometražni      Prljave subverzije i zelene projekcije

Prljave subverzije i zelene projekcije

Subversive i ETNOFILm nude filmove o imigrantima, Screen on the Green priprema kino na otvorenom, Kontakt zabavlja djecu, a Animafest slavi obljetnicu.

s.p. 24.04.2012 0 komentara

Prljave subverzije i zelene projekcije

Ovogodišnji filmski programa Subversive Festivala donosi nam nekoliko filmskih sekcija. U sklopu sekcije 'Nove tendencije u europskom filmu' možete pogledati 'Black Block, Carla' Augusta Bachschmidta o jednom od prosvjednika na samitu G8 u Genovi, 'Zelenu krv'o ksenofobiji i rasizmu talijanskog Juga, te 'Kontrolu niske rezolucije' Michaela Palma, o društvu kontrole i biopolitici. Kompleksnu temu migracija i konstrukcije identiteta dijaspore tematizirat će sekcija 'Europske migracije'. 'Na ovome svijetu' Michaela Winterbottoma je dokudrama o izbjeglicama, azilantima i imigrantima, a 'Lamerica' redatelj Gianni Amelio postavlja protagonista Talijana u poziciju siromašnih Albanaca.

Subversive je u suradnji sa ženskim filmskim festivalom 'Elles Tournent – Dames Draaien' iznjedrio treću sekciju koja se Europom bavi iz isključivo ženske perspektive. Prikazat će se 'Audre Lorde - Berlinske godine 1984. – 1992.' Dagmar Schultz, topao portret jedne od osnivačica crnog feminizma, te 'Fleksibilna žena' Tatjane Turanskyj, radikalna komedija o nezaposlenoj arhitektici koja se odbija podčiniti pravilima globaliziranog kapitalističkog svijeta. Eksplozivni film 'Prljavi dnevnici' priredila je Mia Engberg, a prikazuju 12 feminističkih prijedloga kako promišljati pornografiju kroz žensku perspektivu.  

U sklopu popratnog programa prikazat će se još dvije sekcije filmova. 'Četvrti film' naziv je za filmsko stvaralaštvo autohtonih zajednica širom svijeta koje povezuje sličan status u matičnim zemljama, ali i slični problemi ekonomske i političke prirode. 'Nove estetike latinoameričkog filma' prikazat će nam neke od najvažnijih filmova nastalih u proteklih deset godina.

Najpoznatije Open air kino u Zagrebu se ponovno vraća u Vaše omiljene gradske parkove! SCREEN on the GREEN će se održati u razdoblju od 18.05. do 03.06. na tri popularne 'zelene' lokacije u gradu Zagrebu – Trgu dr. Franje Tuđmana, Parku Maksimir i Jarunu. Uz velik broj dugometražnih animiranih filmova, ove godine biti će prikazana i dva igrana filma. Program će obogatiti višestruko nagrađivani, antologijski filmovi nastali u poznatoj zagrebačkoj školi animiranog filma.

Filmski program počinje u sumrak, oko 21h, a kao uvertira filmskim projekcijama održat će se nastupi mnogih zagrebačkih bendova s početkom u 19h. Sve dodatne informacije i aktualne novosti možete pronaći na službenom webu www.screen.com.hr.

Selektori programa preporučuju 5 filmova iz programa 4. ETNOFILm festivala. 'Druga Europa' Rosselle Schillaci progovara o životu zakonitih izbjeglica u Italiji koji intimnim pogledom otkrivaju kolektivnu povijest i emblematsku priču svih današnjih europskih zemalja i njihovih imigracijskih zakona. 'Cholita Libre: Ako se ne boriš, unaprijed si izgubio' Jane Richter i Rike Holtz lucidna je i zabavna priča o četiri Cholita hrvačice.

'Divlje pamćenje 'redatelja i producenta Zacharyja Stuarta bavi se naslijeđem Bronislawa Malinowskog, jednog od najprominentnijih antropologa 20. stoljeća. 'Živjeti kao običan čovjek' prati svakodnevni život useljenika koji rade loše plaćene, drugorazredne poslove i žive u maloj kući u istočnom Londonu. 'Kupica je film hrvatskog autora Marija Vrbančića o istočnoeuropskom društvenom klubu u kojem se okupljaju marginalizirani i zaboravljeni. Više informacija o filmovima i popratnom programu potražite na www.etnofilm.com.


'Piran-Pirano', trailer.

U organizaciji Delegacije EU u RH i udruge Kulturni klub iz Zagreba, za vrijeme Europskog tjedna od 2. do 9. svibnja 2012. u Zagrebu, Rijeci i Puli održavaju se Dani europskog filma. U pet kina – Kinu Metropolis MSU, Art kinu Grič i KIC art kinu u Zagrebu te Art-kinu Croatia u Rijeci i Kinu Valli u Puli – bit će prikazano sedam filmova iz sedam zemalja Europske unije.

Gledatelji će moći pogledati talijansku humornu dramu 'Kopno', nizozemski kriminalistički triler 'Otmica Heineken', slovensku dramu 'Piran – Pirano', austrijski pustolovni film 'Moj najbolji neprijatelj', dansku dramu 'Obitelj', francuski kriminalistički film 'Partneri' i irsku kostimiranu dramu 'Albert Nobbs'. Raspored prikazivanja dostupan je na www.delhrv.ec.europa.eu. Ulaz na projekcije je slobodan, a svi posjetitelji sudjeluju u nagradnoj igri u kojoj mogu osvojiti putovanje u Portugal za dvije osobe.

Sisački ekološki filmski festival SEFF ove godine će trajati od 17. do 26. svibnja 2012., a njegova specifičnost bit će prekogranična suradnja s udrugama i ustanovama Unsko-sanskog kantona i šire regije. U planu je prikazati filmove u 20 gradova u kojima će se osim projekcija raditi s djecom na polju filmske edukacije. Završnica je u Sisku, 26.svibnja, kada će publika odabrati najbolji eko dokumentarac. Selektor ovogodišnjeg 5. SEFF-a je Silvio Mirošničenko.

Dokumentarni film 'Posljednja ambulantna kola Sofije' redatelja Iliana Meteva uvršten je u program 51. Tjedna kritike koji će se održavati od 17. do 25. svibnja u okviru 65. filmskog festivala u Cannesu. Ovo je film čiji je koproducent hrvatska tvrtka Nukleus film, a riječ je o dokumentarnom filmu o avanturama doktora, medicinske sestre i vozača ambulantnih kola hitne pomoći u Sofiji.

Po prvi puta u regiji napravljen je svojevrsni Facebook za filmaše: www.filmskamreza.org. Filmska mreža je otvorena platforma koja ujedinjuje filmaše, s jednostavnim sučeljem u kojem je moguće unos i pretraživanje ponude i potražnje filmskih poslova, glumaca, filmaša svih profila i djelatnosti, usluga i potreba. Ova filmska platforma besplatna je za korištenje svim pojedincima. Mreža ima regionalni karakter te je moguć unos i pretraživanje putem lokacija, kao i putem specifičnih potreba. Pokretač projekta je Blank_filmski inkubator uz prijateljsku potporu BerlinFilmNeta.

Ove godine obilježava se sjajnih 40 godina Svjetskog festivala animiranog filma Animafest Zagreb (29.5.-3.6., Europa, Tuškanac, Movieplex). Organizatori bi ovu okruglu obljetnicu voljeli zaokružiti rođendanskim čestitkama svih ljubitelja animacije i štovatelja festivala, pa stoga pozivaju sve čestitare da im pošalju svoje čestitke na papiru, urađene bilo kojom tehnikom do 20. svibnja na adresu: Svjetski festival animiranog filma Animafest Zagreb, Hulahop, Nova Ves 18/3, 10000 Zagreb, Hrvatska. Čestitke dragih festivalskih prijatelja poput Joanne Quinn i Kojija Yamamure na putu su ka Zagrebu, a sve pristigle čestitke izložit će se u predvorju kina Europa gdje će se moći razgledati za vrijeme festivala.

Već smo najavili program SF konvencije Kontakt koja ima i poseban program za djecu - Kontakt Kids. Za vikend će se na Kontaktu održati niz eduktivno-likovnih i 1 glazbena radionica, a bit će organizirano i igranje igara. U subotu navečer dodjeljuju se i SFERICE, nagrade pobjednicama i pobjednicima SFerinog likovnog i literarnog natječaja za djecu i mlade koji društvo SFera organizira organizira svake godine. Djeca mlađa od 12 godina imaju besplatan ulaz na Kontakt.

Šesti Međunarodni festival filmova snimljenih u jednom kadru, One Take Film Festival, održat će se ove godine od 22. do 24. studenog. Prijave filmova za ovogodišnji glavni program konkurencije započele su, a sve informacije o sudjelovanju, festivalski pravilnik i prijavnicu možete pronaći na službenoj festivalskoj stranici www.onetakefilmfestival.com. Rok za prijavu filmova je 15. rujna 2012.

Komentari

Nema komentara.