Prljave subverzije i zelene projekcije - Dugometražni
Home      Vijesti      Dugometražni      Prljave subverzije i zelene projekcije

Prljave subverzije i zelene projekcije

Subversive i ETNOFILm nude filmove o imigrantima, Screen on the Green priprema kino na otvorenom, Kontakt zabavlja djecu, a Animafest slavi obljetnicu.

s.p. 24.04.2012 0 komentara

Prljave subverzije i zelene projekcije

Ovogodišnji filmski programa Subversive Festivala donosi nam nekoliko filmskih sekcija. U sklopu sekcije 'Nove tendencije u europskom filmu' možete pogledati 'Black Block, Carla' Augusta Bachschmidta o jednom od prosvjednika na samitu G8 u Genovi, 'Zelenu krv'o ksenofobiji i rasizmu talijanskog Juga, te 'Kontrolu niske rezolucije' Michaela Palma, o društvu kontrole i biopolitici. Kompleksnu temu migracija i konstrukcije identiteta dijaspore tematizirat će sekcija 'Europske migracije'. 'Na ovome svijetu' Michaela Winterbottoma je dokudrama o izbjeglicama, azilantima i imigrantima, a 'Lamerica' redatelj Gianni Amelio postavlja protagonista Talijana u poziciju siromašnih Albanaca.

Subversive je u suradnji sa ženskim filmskim festivalom 'Elles Tournent – Dames Draaien' iznjedrio treću sekciju koja se Europom bavi iz isključivo ženske perspektive. Prikazat će se 'Audre Lorde - Berlinske godine 1984. – 1992.' Dagmar Schultz, topao portret jedne od osnivačica crnog feminizma, te 'Fleksibilna žena' Tatjane Turanskyj, radikalna komedija o nezaposlenoj arhitektici koja se odbija podčiniti pravilima globaliziranog kapitalističkog svijeta. Eksplozivni film 'Prljavi dnevnici' priredila je Mia Engberg, a prikazuju 12 feminističkih prijedloga kako promišljati pornografiju kroz žensku perspektivu.  

U sklopu popratnog programa prikazat će se još dvije sekcije filmova. 'Četvrti film' naziv je za filmsko stvaralaštvo autohtonih zajednica širom svijeta koje povezuje sličan status u matičnim zemljama, ali i slični problemi ekonomske i političke prirode. 'Nove estetike latinoameričkog filma' prikazat će nam neke od najvažnijih filmova nastalih u proteklih deset godina.

Najpoznatije Open air kino u Zagrebu se ponovno vraća u Vaše omiljene gradske parkove! SCREEN on the GREEN će se održati u razdoblju od 18.05. do 03.06. na tri popularne 'zelene' lokacije u gradu Zagrebu – Trgu dr. Franje Tuđmana, Parku Maksimir i Jarunu. Uz velik broj dugometražnih animiranih filmova, ove godine biti će prikazana i dva igrana filma. Program će obogatiti višestruko nagrađivani, antologijski filmovi nastali u poznatoj zagrebačkoj školi animiranog filma.

Filmski program počinje u sumrak, oko 21h, a kao uvertira filmskim projekcijama održat će se nastupi mnogih zagrebačkih bendova s početkom u 19h. Sve dodatne informacije i aktualne novosti možete pronaći na službenom webu www.screen.com.hr.

Selektori programa preporučuju 5 filmova iz programa 4. ETNOFILm festivala. 'Druga Europa' Rosselle Schillaci progovara o životu zakonitih izbjeglica u Italiji koji intimnim pogledom otkrivaju kolektivnu povijest i emblematsku priču svih današnjih europskih zemalja i njihovih imigracijskih zakona. 'Cholita Libre: Ako se ne boriš, unaprijed si izgubio' Jane Richter i Rike Holtz lucidna je i zabavna priča o četiri Cholita hrvačice.

'Divlje pamćenje 'redatelja i producenta Zacharyja Stuarta bavi se naslijeđem Bronislawa Malinowskog, jednog od najprominentnijih antropologa 20. stoljeća. 'Živjeti kao običan čovjek' prati svakodnevni život useljenika koji rade loše plaćene, drugorazredne poslove i žive u maloj kući u istočnom Londonu. 'Kupica je film hrvatskog autora Marija Vrbančića o istočnoeuropskom društvenom klubu u kojem se okupljaju marginalizirani i zaboravljeni. Više informacija o filmovima i popratnom programu potražite na www.etnofilm.com.


'Piran-Pirano', trailer.

U organizaciji Delegacije EU u RH i udruge Kulturni klub iz Zagreba, za vrijeme Europskog tjedna od 2. do 9. svibnja 2012. u Zagrebu, Rijeci i Puli održavaju se Dani europskog filma. U pet kina – Kinu Metropolis MSU, Art kinu Grič i KIC art kinu u Zagrebu te Art-kinu Croatia u Rijeci i Kinu Valli u Puli – bit će prikazano sedam filmova iz sedam zemalja Europske unije.

Gledatelji će moći pogledati talijansku humornu dramu 'Kopno', nizozemski kriminalistički triler 'Otmica Heineken', slovensku dramu 'Piran – Pirano', austrijski pustolovni film 'Moj najbolji neprijatelj', dansku dramu 'Obitelj', francuski kriminalistički film 'Partneri' i irsku kostimiranu dramu 'Albert Nobbs'. Raspored prikazivanja dostupan je na www.delhrv.ec.europa.eu. Ulaz na projekcije je slobodan, a svi posjetitelji sudjeluju u nagradnoj igri u kojoj mogu osvojiti putovanje u Portugal za dvije osobe.

Sisački ekološki filmski festival SEFF ove godine će trajati od 17. do 26. svibnja 2012., a njegova specifičnost bit će prekogranična suradnja s udrugama i ustanovama Unsko-sanskog kantona i šire regije. U planu je prikazati filmove u 20 gradova u kojima će se osim projekcija raditi s djecom na polju filmske edukacije. Završnica je u Sisku, 26.svibnja, kada će publika odabrati najbolji eko dokumentarac. Selektor ovogodišnjeg 5. SEFF-a je Silvio Mirošničenko.

Dokumentarni film 'Posljednja ambulantna kola Sofije' redatelja Iliana Meteva uvršten je u program 51. Tjedna kritike koji će se održavati od 17. do 25. svibnja u okviru 65. filmskog festivala u Cannesu. Ovo je film čiji je koproducent hrvatska tvrtka Nukleus film, a riječ je o dokumentarnom filmu o avanturama doktora, medicinske sestre i vozača ambulantnih kola hitne pomoći u Sofiji.

Po prvi puta u regiji napravljen je svojevrsni Facebook za filmaše: www.filmskamreza.org. Filmska mreža je otvorena platforma koja ujedinjuje filmaše, s jednostavnim sučeljem u kojem je moguće unos i pretraživanje ponude i potražnje filmskih poslova, glumaca, filmaša svih profila i djelatnosti, usluga i potreba. Ova filmska platforma besplatna je za korištenje svim pojedincima. Mreža ima regionalni karakter te je moguć unos i pretraživanje putem lokacija, kao i putem specifičnih potreba. Pokretač projekta je Blank_filmski inkubator uz prijateljsku potporu BerlinFilmNeta.

Ove godine obilježava se sjajnih 40 godina Svjetskog festivala animiranog filma Animafest Zagreb (29.5.-3.6., Europa, Tuškanac, Movieplex). Organizatori bi ovu okruglu obljetnicu voljeli zaokružiti rođendanskim čestitkama svih ljubitelja animacije i štovatelja festivala, pa stoga pozivaju sve čestitare da im pošalju svoje čestitke na papiru, urađene bilo kojom tehnikom do 20. svibnja na adresu: Svjetski festival animiranog filma Animafest Zagreb, Hulahop, Nova Ves 18/3, 10000 Zagreb, Hrvatska. Čestitke dragih festivalskih prijatelja poput Joanne Quinn i Kojija Yamamure na putu su ka Zagrebu, a sve pristigle čestitke izložit će se u predvorju kina Europa gdje će se moći razgledati za vrijeme festivala.

Već smo najavili program SF konvencije Kontakt koja ima i poseban program za djecu - Kontakt Kids. Za vikend će se na Kontaktu održati niz eduktivno-likovnih i 1 glazbena radionica, a bit će organizirano i igranje igara. U subotu navečer dodjeljuju se i SFERICE, nagrade pobjednicama i pobjednicima SFerinog likovnog i literarnog natječaja za djecu i mlade koji društvo SFera organizira organizira svake godine. Djeca mlađa od 12 godina imaju besplatan ulaz na Kontakt.

Šesti Međunarodni festival filmova snimljenih u jednom kadru, One Take Film Festival, održat će se ove godine od 22. do 24. studenog. Prijave filmova za ovogodišnji glavni program konkurencije započele su, a sve informacije o sudjelovanju, festivalski pravilnik i prijavnicu možete pronaći na službenoj festivalskoj stranici www.onetakefilmfestival.com. Rok za prijavu filmova je 15. rujna 2012.

Komentari

Nema komentara.

Linkjet

'Prava stvar' za rođendan Male scene!

'Prava stvar' za rođendan Male scene!

Kazalište Mala scena obilježava 25 godina postojanja te najavljuje svoju novu predstavu za odrasle, sa zvjezdanom glumačkom podjelom ...