Uđite u svijet bajki! - Dugometražni
Home      Vijesti      Dugometražni      Uđite u svijet bajki!

Uđite u svijet bajki!

Nekad su filmske bajke bile samo za djecu i ljubitelje crtića, a s vremenom su postale kompleksne priče u kojima ima i politike i pedofilije!

s.p. 08.04.2012 0 komentara

Uđite u svijet bajki!

Nedavno ste mogli vidjeti modernu 'Crvenkapicu', sada možete gledati novu 'Snjeguljicu' , a uskoro u kina dolazi 'Snjeguljica i lovac'! Bajke su očito uvijek popularne, pa zato nudimo nekoliko primjera filmskih bajki i bajkovitih filmova:

1. 'Snjeguljica i sedam patuljaka' (1937.)
Prvi dugometražni crtić Walta Disneyja danas je klasik, no Disney je u vrijeme snimanja morao dići hipoteku da bi financirao film. Na kraju su i film i Disney postigli uspjeh - kao iz bajke!

2. 'Čarobnjak iz Oza' (1939.)

Judy Garland, šarene boje u Technicoloru, odlična glazba ('Over the Rainbow') i neobični likovi nisu od ovog filma napravili hit u vrijeme premijere, ali s vremenom je postao klasik za sve generacije.

3. 'Suspiria' (1977.)
Ovaj horor Darija Argenta nudi puno klanja, ali sve je smješteno u svijet bajki u kojem vladaju vještice, labirinti i duboke šume. Evo posla za filmske kritičare koji vole psihoanalizu...

4. 'Ladyhawke' (1985.)
Fantasy klasik o ukletim ljubavnicima nudi predivnu fotografiju Vittorija Storara, karizmatične glumce (Michelle Pfeiffer i Rutger Hauer) i sigurnu režiju Richarda Donnera.

5. 'Sanjiva dolina' (1999.)

Američku bajku o Bezglavom Jahaču ekranizirao je majstor gotskih priča, Tim Burton, i napravio genijalnu smjesu horora, krimića, avanture i komedije.

6. 'Panov labirint' (2006.)
Što može učiniti djevojčica u svijetu u kojem vladaju rat i fašizam? Jedini izlaz je bijeg - u svijet bajki...

7. 'Gorki slatkiš' (2005.)
U modernoj verziji Crvenkapica ne čeka da ju spasi Lovac već sama pronalazi i kažnjava zlog Vuka - pedofila.

Izvor: Total Film

Komentari

Nema komentara.

Linkjet

'Prava stvar' za rođendan Male scene!

'Prava stvar' za rođendan Male scene!

Kazalište Mala scena obilježava 25 godina postojanja te najavljuje svoju novu predstavu za odrasle, sa zvjezdanom glumačkom podjelom ...