Oscar je bijeli muškarac! - Dugometražni
Home      Vijesti      Dugometražni      Oscar je bijeli muškarac!

Oscar je bijeli muškarac!

Mračna tajna biračkog tijela Oscara je da su gotovo svi bijelci, a velikom većinom i stari muškarci. Da li bi trebalo biti drugačije?

s.p. 22.02.2012 0 komentara

Oscar je bijeli muškarac!

Svi znaju da je Oscar muškog roda, no koje je dobi i koje je rase? Istraživanje Los Angeles Timesa otkrilo je zanimljive statističke podatke o članovima Akademije koji dodjeljuju Oscare. Istraživači su navodno otkrili identitete većine tih birača, te su izračunali da je među njima 94% bijelaca i 77% muškaraca. Nije iznenađenje ni to da je otkriveno da je prosječna dob Akademijinih birača 62 godine, a među njima je samo 14% onih mlađih od 50 godina.


'Tajni život kućnih pomoćnica' - još jedan pokroviteljski film o crncima?

I sekcije Američke filmske akademije sastoje se gotovo isključivo od bijelaca, a protiv takvog stanja već su protestirali slavni glumci poput Denzela Washingtona i Samuela L. Jacksona koji tvrde da je premalo umjetnika iz redova manjina nominirano za uglednu nagradu što je Oscar. U zadnje vrijeme je porastao broj nominacija i nagrada za filmove s crnačkim temama, no zlobnici primjećuju da su u tim filmovima u glavnim ulogama uglavnom bijelci koji pomažu crncima (npr. Sandra Bullock u 'Priči o prvaku').

S druge strane, bivši predsjednik Akademije Frank Pierson tvrdi da bi se članstvo u Akademiji trebalo dobivati isključivo na temelju zasluga i kaže da Akademija ne predstavlja cijelu populaciju Amerike, već samo odražava odnose koji vladaju u struci. Ukratko - ako u članstvu Akademije želite više crnaca i žena iz redova redatelja i scenarista, onda trebate povećati broj crnaca i žena u redateljskoj i scenarističkoj struci...

Komentari

Nema komentara.