Ken Russell (1927.-2011.) - Dugometražni
Home      Vijesti      Dugometražni      Ken Russell (1927.-2011.)

Ken Russell (1927.-2011.)

Napustio nas je jedan od najvećih filmskih provokatora, kontroverzni i revolucionarni britanski redatelj Ken Russell.

s.p. 28.11.2011 0 komentara

Ken Russell (1927.-2011.)

Britanski mediji objavili su da je redatelj Ken Russell preminuo mirno u snu u 84. godini. Ovaj redatelj stekao je svjetsku slavu 1970-ih, kada je snimao razne stilizirane i provokativne filmove u kojima se obračunavao s Crkvom i seksualnim tabuima, a uvijek je bio prepoznatljiv po svim pretjeranom, teatralnom i raskošnom stilu.

Russell je rođen 1927. u Southamptonu, a od očevog zlostavljanja je često bježao u mrak kina. Počeo je karijeru kao fotograf, a zatim je počeo snimati dokumentarce za BBC za koji je snimio brojne živopisne biografije slavnih skladatelja, što će ga kasnije nadahnuti i za igrane filmove. Debitanski dugi igrani film 'French Dressing' nije postigao uspjeh, ali su zato 'Zaljubljene žene' glumici Glendi Jackson donijele Oscara. Ova ekranizacija romana D.H.Lawrencea nominirana je i za najbolji film, scenarij i režiju, a pamti se po sceni golog hrvanja dvojice muškaraca.


'Demoni', trailer.

Cenzuru je nastavio izazivati filmom 'Demoni' koji je bio zabranjivan i skraćivan u mnogim zemljama, a ova drama o seksualnoj represiji i čistkama u Crkvi izazvala je žestoke reakcije. Iako je film bio jako gledan, nazivali su ga 'skandalozno bolesnim' zbog blasfemičnih i sadomazohističkih scena u filmu. Kada je jedan kritičar u TV sučeljavanju nazvao film 'čudovišno nepristojnim', Russell ga je udario smotanim novinama, a nedavno je izjavio da 'samo žali što nije imao željeznu šipku'.

Iako je u to vrijeme snimao igrane filmove o slavnim skladateljima ('Lisztomania', 'The Music Lovers'), mlađe generacije pamtit će Russella po filmu o izmišljenom glazbeniku, slavnoj rock-operi 'Tommy' u kojoj su nastupali Elton John, Tina Turner i Eric Clapton. Taj mjuzikl bio mu je najveći komercijalni uspjeh, a početkom 1980-ih snimio je i SF 'Izmijenjena stanja' koji je dobio mnoge pohvale.


'Tommy', trailer.

U konzervativnim 80-ima Russell nije mogao doći do izražaja, ali je još uvijek provocirao svojim projektima, a 1991. je snimio film o prostitutkama nazvan jednostavno - 'Kurva'. Posljednje godine proveo je predavajući po filmskim školama i boreći se da nađe novac za svoje projekte. 2007. se pojavio i u britanskom Big Brotheru, ali je otišao nakon samo 4 dana jer se posvađao s rasističnom natjecateljicom, te je izjavio: 'Ne želim živjeti u društvu izrešetanom zlom i mržnjom'.

Pred kraj karijere snimao je digitalne filmove i distribuirao ih preko Interneta, a pamti se i njegov kratki film 'A Kitten For Hitler'. Ženio se četiri puta, a s dvije žene imao je ukupno petero djece. Hrvatski filmofili su ga mogli vidjeti uživo 2008., kada je gostovao na filmskom festivalu u Motovunu, gdje mu je uručena posebna nagrada koja je bila kao stvorena za njega - nagrada za provokativne i nezavisne autore.

Komentari

Nema komentara.