Olivera Marković (1925.-2011.) - Dugometražni
Home      Vijesti      Dugometražni      Olivera Marković (1925.-2011.)

Olivera Marković (1925.-2011.)

Napustila nas je još jedna legenda, glumica i pjevačica koju pamte mnoge generacije.

s.p. 04.07.2011 0 komentara

Olivera Marković (1925.-2011.)

Naša sestrinska stranica Filmski.rs već je objavila tužnu vijest da je nakon duge bolesti u Beogradu preminula slavna srpska glumica Olivera Marković. Tim povodom objavljujemo biografiju glumice koja je obilježila kinematografiju bivše Jugoslavije.


Oliverin prvi film – 'U planinama Jugoslavije'.

Olivera Marković je rođena je 3. svibnja 1925. u Beogradu, pod djevojačkim imenom Olivera Đorđević. Ljubav prema glumi pokazivala je u najranijem djetinjstvu, pa je sa grupom vršnjaka i studenata izvodila predstave i za vrijeme okupacije. 1945. je snimila svoj prvi film, 'U planinama Jugoslavije',  a nakon toga je snimila oko 80 igranih filmova, te oko 90 TV filmova i serija. Od filmova treba izdvojiti radove 'Vlak bez voznog reda', 'Kozara', 'Sibirska ledi Magbet', 'Nacionalna klasa', 'Petrijin venac', 'Majstori, majstori', 'Moj tata na određeno vreme', 'Braća po materi'.


Olivera Marković kao pjevačica.

Od 1967. bila je članica Narodnog pozorišta u Beogradu, gdje je ostvarila više od 30 značajnih uloga, a u mirovinu je otišla 1989. godine. U kazalištima bivše Jugoslavije odigrala je preko 100 uloga. Šira publika pamti je i kao glumicu iz popularnih serija kao što su 'Grlom u jagode' i 'Bolji život' , a proslavila se i kao vrsna pjevačica.


Oliverin nastup u odličnom filmu njezinog sina Gorana Markovića - 'Majstori, majstori'.

Oliverin prvi suprug bio je slavni Rade Marković (koji je umro u rujnu 2010. ), a njihov sin je filmski i kazališni redatelj Goran Marković, te je često nastupala u njegovim filmovima ('Kordon', 'Tito i ja', 'Već viđeno'). Drugi suprug Dušan Bulajić je također bio glumac. Među filmskim nagradama Olivere Marković ističu se dvije Zlatne arene na Filmskom festivalu u Puli, i to za filmove 'Službeni položaj' i 'Balkan ekspres'. Datum njezinog sprovoda bit će objavljen naknadno.

Komentari

Nema komentara.