Marijine vijesti - Dugometražni
Home      Vijesti      Dugometražni      Marijine vijesti

Marijine vijesti

Mockumentary s Ninom Violić prikazan na Hot Docsu, VAFI nagradio, a Kinoklub Zagreb, Zlatna vrata i MM centar nude publici klasike.

s.p. 04.05.2011 0 komentara

Marijine vijesti

'Marijine' /naslovna/ redateljice i scenaristice Željke Sukové je u ponedjeljak, 02. svibnja, imao svjetsku premijeru u Torontu, na kanadskom filmskom festivalu Hot Docs. 'Marijine' su mockumentary o pokojnoj Mariji Violić i njene tri unuke, koje su ujedno i protagonistice ove socijalne dokuglazbene komedije: Nina Violić i Željka Suková stvarne su Marijine unuke, dok treću unuku glumi Mila Čuljak. Želeći dragoj pokojnici izgraditi dostojan nadgrobni spomenik, unuke pozivaju u pomoć bakine susjede i prijatelje.

Izbor najboljeg prijedloga za nadgrobni spomenik prerasta u reality show pun pjesme i plesa uz glazbeni performans popularne dance electro-trash skupine Midi Lidi iz Češke. Hot Docs održat će se od 28. travnja do 8. svibnja 2011., a riječ je o najpoznatijem i najvećem festivalu dokumentarnog filma u Sjevernoj Americi na kojem se godišnje prikaže dvjestotinjak filmova iz više od trideset zemalja svijeta. Hrvatska premijera filma očekuje se u jesen 2011. na nekom od većih filmskih festivala.


'Marijine', trailer.

Žiri Drugog međunarodnog festivala animiranog filma djece i mladih Varaždin (VAFI) je u kategoriji Mini statuu Vafi i diplomu dodijelio animiranom filmu 'Ludara' Sare Pongračić iz Filmsko-kreativnog studija VANIMA iz Varaždina. U kategoriji Midi, statuu Vafi i diplomu dobila je grupa autora iz Velike Britanije za animirani film 'Can you teach a worm to tango?' ('Može li se crva naučiti plesati tango?') Stogursey Primary School iz Bridgetowna, a u kategoriji Maxi animirani film '1000 ždralova' Jane Fantov i Stelle Hartman iz zaprešićkog Foto kino video kluba.

Kino klub Zagreb za ovaj je svibanj opet pripremio dva zanimljiva filmska ciklusa. U sklopu projekcija utorkom koje pokrivaju off-beat produkciju na rasporedu je ciklus suvremenog tajvanskog filma koji uključuje radove proslavljenih autora Edwarda Yanga i Hsiao-Hsiena. Prikazuju se: 03.05. 'The Wedding Banquet' (1993), 10.05. 'Yi yi' (2000), 17.05. 'Blue Gate Crossing' (2002), 24.05. 'Millenium mambo' (2001), 31.05. 'Face' (2009).

Projekcije četvrtkom i dalje će biti u znaku ciklusa filmova po dramama Tennesseeja Williamsa koji se nastavlja kroz cijeli svibanj. Ciklus ovaj put uključuje remek djela filmskih majstora Elia Kazana i Josepha Loseya. Na programu su: 5.5. 'A Streetcar Named Desire' (1951, r. Elia Kazan), 12.5. 'Boom' (1968, r. Joseph Losey), 19. 5. 'The Roman Spring Of Mrs Stone' (2003, r. Robert Allan Ackerman), 26.5. 'The Loss of a Teardrop Diamond' (2008, r. Jodie Markell). Sve projekcije počinju u 21 h u Kino klubu Zagreb (Trg žrtava fašizma 14), a ulaz je besplatan.


'A Streetcar Named Desire', trailer.

Ove subote, u splitskoj Kinoteci Zlatna vrata održat će se program povodom Svetog Duje. Prikazat će se najstariji filmski zapisi iz povijesti Splita, te najstariji sačuvani, dugometražni igrani film snimljen u Hrvatskoj: 'Financije Velikog vojvode' Friedricha Wilhelma Murnaua iz 1924. Raspored projekcija potražite ovdje.

Ove srijede, 4. svibnja, u sklopu programa 'Priroda, multi-medij', voditelj Ivan Ladislav Galeta prikazat će u zagrebačkom MM centru omnibus od 7 kratkih filmova naziva 'Ten Minutes Older: The Trumpet'. Film je jedinstven projekt u povijesti kinematografije u kojem je nekoliko velikih redatelja današnjice (Aki Kaurismaki, Spike Lee, Victor Erice, Werner Herzog, Jim Jarmusch, Wim Wenders, Chen Kaige) u svojim desetominutnim filmovima izuzetno kreativno predstavilo svoju viziju vremena. 'Deset minuta stariji: Truba' pokazuje sva ljudska iskustva: rađanje, smrt, ljubav, seks, dramu trenutka, povijest i antički mit. Svaka priča se odvija na drugoj lokaciji - od džungli Južne Amerike do ulica New Yorka. Spojeni u jedan zajednički igrani film, redateljski individualni radovi dobivaju novo značenje i predstavljaju uzbudljivo iskustvo za sve znatiželjne ljubitelje filma. Program počinje u 17 sati, a ulaz je besplatan.

Nezavisna hrvatska kustosica Branka Benčić jedna je od članica međunarodnog žirija na predstojećem, 57. izdanju Festivala kratkometražnog filma u Oberhausenu koji se održava u Njemačkoj od 5. do 10. svibnja 2011. Branka Benčić kustosica je popratnog programa Festivala igranog filma u Puli CINEMANIAC, usmjerenog na izlaganje eksperimentalnog filma, videa, filmova umjetnika i multimedijalnih instalacija, kojeg je utemeljila 2002. Kustosica je i oko 30 skupnih izložbi i video programa. Festival u Oberhausenu najdugovječniji je festival kratkog filma u svijetu, pokrenut davne 1954. godine.

Komentari

Nema komentara.