Pula 2011: Festivalski hit do hita - Dugometražni
Home      Vijesti      Dugometražni      Pula 2011: Festivalski hit do hita

Pula 2011: Festivalski hit do hita

Međunarodni program Pule nudi pobjednika Berlinalea, te art-hitove iz Cannesa, Venecije, Rima i Toronta.

s.p. 10.03.2011 1 komentara

Pula 2011: Festivalski hit do hita

U međunarodnom programu 58. Festivala  igranog filma u Puli bit će prikazan niz filmova selektiranih s najvećih svjetskih festivala, kao i najuspjelijih filmova iz regije. S festivala u Cannesu stiže hvaljeni francuski kriminalistički triler 'Carlos' Oliviera Assayasa, koji je u verziji mini-serije osvojio Zlatni globus. U Puli ćemo imati priliku vidjeti filmsku 165-minutnu verziju istinite priče o najozloglašenijem svjetskom teroristu Carlosu, zvanom Šakal. S prošlogodišnjeg festivala u Cannesu stiže i film 'Kućna pomoćnica' ('The Housemaid'), južnokorejski erotski triler kojeg je režirao Im Sangsoo.

S festivala u Veneciji dolazi 'Trofejna žena' ('Potiche') francuska obiteljska komedija redatelja Françoisa Ozona u kojoj glume Catherine Deneuve i Gerard Depardieu. Iz Venecije stiže i 'Dvostruki sat' ('La Doppia Ora') Giuseppea Capotondija u kojem glavnu ulogu igra Ksenia Rappaport, zvijezda filma 'Nepoznata' Giuseppea Tornatorea. S tog festivala stiže i njemačka ljubavna drama 'Troje' ('Drei') Toma Tykwera ('Trči, Lola, trči' i 'Parfem') o supružnicima koje se zaljube u istu osobu. Tilda Swinton glavna je zvijezda talijanske ljubavne drame 'Ja sam ljubav' ('Io sono l'amore') koju je režirao Luca Guadagnino, a film je također premijerno prikazan u Veneciji.


'Trofejna žena', trailer.

Američkom ljubavnom dramom 'Prošle noći' ('Last Night') Massy Tadjedin otvoren je prošlogodišnji Festival u Rimu. U filmu glume Keira Knightley, Sam Worthington i Eva Mendes. S festivala u Rimu dolazi i talijanski kriminalistički film 'Miran život' ('Una vita tranquilla') redatelja Claudija Cupellinija, o talijanskom kriminalcu čiju obiteljsku idilu u novom životu u Njemačkoj pod lažnim identitetom naruši dolazak sina. Iz Italije dolazi i ljubavna drama o preljubu 'Želim nešto više' ('Cosa voglio di piu') redatelja Silvija Soldinija (poznatom po filmu 'Kruh i tulipani'), premijerno prikazana na prošlogodišnjem Berlinaleu. S festivala u Torontu dolazi 'Casino Jack', kanadska kriminalistička komedija redatelja Georgea Hickenloopera, prema istinitioj priči o Jacku Abramoffu, poznatom američkom lobistu koji je završio iza rešetaka. 

Iz Srbije stiže i najveći kino-hit u toj zemlji 'Montevideo, Bog te video', redatelja Dragana Bjelogrlića o jugoslavenskoj nogometnoj reprezentaciji koja se sprema za prvo svjetsko nogomentno prvenstvo u Urugvaju 1930. Iz te zemlje dolazi još jedan kino-hit, kriminalistički film 'Šišanje' redatelja Stevana Filipovića koja se bavi fenomenom neonacizma među mladima, osobito nogometnim navijačkim skupinama. S nagradom kritike i žirija ovogodišnjeg Festa dolazi igrano-dokumentarni film 'Majke' oskarovca Milče Mančevskog, prikazan na festivalima u Torontu i Berlinu. Iz Slovenije pak stiže film 'Circus Fantasticus' Janeza Burgera, pobjednik slovenskog nacionalnog festivala u Portorožu, u kojem glavnu ulogu igra Leon Lučev.


'Kućna pomoćnica', trailer.

U međunarodnom programu bit će prikazana još tri zapažena filma s ovogodišnjeg Berlinalea, među kojima je dobitnik Zlatnog medvjeda, obiteljska drama s elementima krimića 'Nader i Simin se rastaju' ('Jodaeiye Nader az Simin') iranskog redatelja Asghara Farhadija. Film je nagrađen i Srebrenim medvjedima za sve muške i ženske glumačke interpretacije. U Areni će biti prikazan redateljski debi Ralpha Fiennesa, ratna drama 'Koriolan' ('Coriolanus') u kojoj i glumi s Gerardom Butlerom, Brianom Coxom i Vanessom Redgrave. S ovogodišnjeg Berlinalea stiže i film 'Žrtva' Chena Kaigea (dobitnika Zlatne palme za film 'Zbogom moja konkubino'), drama s elementima borilačkog filma o jedinom preživjelom nasljedniku kineske kraljevske dinastije. Ostali filmovi iz Međunarodnog programa bit će objavljeni nakon Festivala u Cannesu.

Festival igranog filma u Puli upućuje i javni poziv za prijave  za Nacionalni program dugometražnog igranog filma, i to za Glavnu sekciju i Sekciju manjinskih koprodukcija, te za program Filmovi u nastanku i program Kratki  igrani film 58. festivala. Nacionalni program 58. Festivala igranog filma u Puli održat će se od 16. do 23. srpnja. U Nacionalni program dugometražnog igranog filma mogu se prijaviti filmovi dulji od 70 minuta, na 35-mm vrpci ili HD-u. Rok za prijave je 1. svibnja, a prijavnice i kriteriji za prijavu su dostupni na službenoj stranici Festivala.

Komentari
A: joeM 21.04.2011 Pogledaj profil

Kako piše ravnododna.com, film i nije nešto.