O ljudima, bogovima i ljudskim pravima - Dugometražni
Home      Vijesti      Dugometražni      O ljudima, bogovima i ljudskim pravima

O ljudima, bogovima i ljudskim pravima

Festival ljudskih prava nudi pobjednika iz Cannesa, novog Godarda, biografiju Ceausescua i povijesno-političku priču u pozadini Jaffa naranči!

s.p. 02.12.2010 0 komentara

O ljudima, bogovima i ljudskim pravima

8. Human Rights Film Festival otvara s osvajačem Grand Prixa u Cannesu, francuskim igranim filmom 'O ljudima i bogovima' Xaviera Beauvoisa koji donosi priču o nesretnoj sudbini redovnika u planinama Alžira koji su se našli na udaru islamskih fundamentalista. Taj film se ovaj vikend natječe i za Nagradu europske filmske akademije u kategoriji za najbolji film, a u Cannesu je bio još jedan film iz igrane selekcije HRFF-a, posljednji rad Jean-Luca Godarda pod naslovom 'Film socijalizam'. Filmoljupci će moći vidjeti i zadnji film Cristija Puiuja (trosatna 'Aurora'), te film 'Nitko nije čuo za perzijske mačke' iranskog autora Bahmana Ghobadija. Održat će se i retrospektiva pionira Njemačkog novog filma Alexandera Klugea kojeg će se predstaviti i kao istaknutog esejista.


'Aurora', trailer.

Aktualnu dokumentarnu produkciju predstavlja višestruko nagrađivani film 'Neprijatelji naroda' u režiji kambodžanskog novinara Theta Sambatha i britanskog autora Roba Lemkina koji donosi dosad neviđenu priču o pokoljima za vrijeme režima Crvenih Khmera. 'La Isla: arhivi jedne tragedije' Austrijanca Ulija Stelznera prikazuje nedavno otkriven zatvor i mučilište u Guatemali, a rumunjski dokumentarist Andrei Ujica kroz propagandne materijale donosi portret rumunjskog diktatora Ceausescua ('Autobiografija Nicolaea Ceausescua'). 'Jaffa, naranča iz pakla' Izraelca Eyala Sivana priča je o povijesti Jaffe – naranče i grada kao središta izralelsko–palestinskog sukoba, dok njemački redatelj Klaus Stern donosi neobičnu priču o načelniku jedne općine u njemačkom Hessenu koji sanja investiciju vrijednu 420 milijuna eura ('Hennerov san - najveći europski turistički projekt').

Pored filmskog programa, HRFF uključuje i niz popratnih sadržaja koji će biti realizirani u suradnji s partnerima iz drugih ljudsko-pravaških organizacija, a posebnim će programom biti obilježen i Međunarodni dan ljudskih prava 10. prosinca. Pored navedenog programa, Amnesty International Hrvatska će u sklopu HRFF-a ove će godine prvi put provesti globalnu kampanju simboličnog naziva Apelmanija s kojom se pisanjem apela iskazuje solidarnost prema žrtvama kršenja ljudskih prava diljem svijeta i nastojimo utjecati na vlasti da spriječe kršenje prava. Naglašavamo da je kompletan filmski i popratni program Human Rights Film Festivala besplatan, a održat će se od 6. do 11. prosinca na dvije zagrebačke lokacije - u kinu Europa i Dokukinu Croatia te od 13. do 16. prosinca u Rijeci.

Komentari

Nema komentara.