Pravednički Festival židovskog filma - Dokumentarni
Home      Vijesti      Dokumentarni      Pravednički Festival židovskog filma

Pravednički Festival židovskog filma

Festival Židovskog filma Zagreb ove godine je u znaku pravednika, a od slavnih gostiju očekuju se glumac Stellan Skarsgård i bugarski monarh Simeon Drugi.

s.p. 20.05.2010 0 komentara

Pravednički Festival židovskog filma

Od 23. do 29. svibnja u zagrebačkom kinu Europa u Zagrebu će se održati 4. Festival židovskog filma Zagreb. Festival predvodi Branko Lustig, dvostruki dobitnik Oscara koji je u suradnji s direktoricom Festivala Natašom Popović ove godine odabrao 43 filma, od čega 15 igranih, 22 dokumentarna i 5 kratkih. Tema ovogodišnjeg izdanja Festivala je 'Pravednici među narodima'. Čast otvorenja dobio je njemački film 'John Rabe' koji govori o spašavanju kineskih radnika tijekom japanske okupacije Kine za vrijeme Drugog svjetskog rata, a na projekciji filma gledateljima će se pridružiti i redatelj filma Florian Gallenberger. 

Drugi dan Festivala posvećen je bugarskoj kinematografiji koju najbolje predstavlja 'Putovanje u Jeruzalem'. Tim povodom svečani gost Festivala je bugarski car Simeon Drugi. Švedska i danska kinematografija obilježavaju treći dan, a tim povodom gostuje glavni glumac filma 'God afton Herr Wallenberg', Stellan Skarsgård. Maroko je poveznica četvrtoga dana Festivala te posjetitelji Festivala mogu uživati u marokanskim filmovima kao što je 'Adieu meres'. Svaki dan u dnevnom programu prikazivat će se dokumentarni filmovi ('Braća Warner', kontroverzna 'Kleveta'), dok su kasnovečernje projekcije posvećene izraelskoj kinematografiji.


'Braća Warner', trailer.

Festival ima cilj promicati multikulturalnost i toleranciju pa će uz filmove ovogodišnji Festival obogatiti tri obrazovna jutra. U suradnji s Continental filmom organizira se jednodnevna edukacija za učenike sedmih i osmih razreda, koja će se održati 26. svibnja u 11.00 sati u kinu Movieplex kinu. Uz projekciju filma 'Dječak u prugastoj pidžami' program uključuje i prigodno predavanje Branka Lustiga. Edukacijska jutra za učenike srednjih škola i studente održat će se 25. i 27. svibnja u kinu Europa, a publika će ove godine vidjeti dokumentarni film 'Zvijezde koje nikada neće izblijedjeti'.

Treću godinu zaredom u sklopu Festivala organizira se Međunarodna filmska radionica, i to od 20. do 28. svibnja. Deset polaznika (4 iz Hrvatske, 6 međunarodnih) pod stručnim vodstvom realizirat će dva kratkometražna filma i prikazati svoje radove na projekciji koja će se održati 29. svibnja. Mladi budući filmaši imati će priliku raditi sa Brankom Lustigom, Martinom Brinklerom, Francescom Crispinom, Florianom Gallenbergerom, Brankom Ištvančićem, Daliborom Matanićem i Nenadom Puhovskim. U žiriju za odabir najboljeg Talent Workshop kratkometražnog filma su producentica Sandra Basso, redatelj Zvonimir Jurić i glazbenik Damir Urban.

Spektakularno zatvaranje organizirano je u suradnji s udrugom za promociju audio-vizualnih umjetnosti Confusion te će se održati u subotu, 29. svibnja u staroj tvornici Jedinstvo s glavnim gostima večeri, poznatim bečkim sastavom KU BO aka Stereotyp. Uz KU BO nastupit će i domaćini, Confusion DJ-i, a za screen setup i VJ-ing pobrinut će se VJ Liik.

Komentari

Nema komentara.