Kratko je Oscaru slatko - dokumentarci - Dokumentarni
Home      Vijesti      Dokumentarni      Kratko je Oscaru slatko - dokumentarci

Kratko je Oscaru slatko - dokumentarci

Na Oscaru se predstavljaju i potresne priče o genocidu u Kambodži, borbi protiv dječje paralize, djevojčici s tjelesnom manom i rasizmu u SAD-u.

s.p. 20.02.2009 0 komentara

Kratko je Oscaru slatko - dokumentarci

Stvarne priče mogu biti potresnije od brojnih igranih filmova, a ne trebaju biti duge tri sata da bi ostavile utisak na gledatelje. Predstavljamo kratke dokumentarce koji se također bore za Oscara - iako o pobjednicima iz te kategorije mediji ne pišu, ti filmovi itekako zaslužuju pažnju filmske javnosti:

1. 'The Conscience of Nhem En' /naslovna/, r: Steven Okazaki
26-minutni dokumentarac predstavlja troje ljudi koji su preživjeli zloglasni zatvor Tuol Sleng Prison. U tom zatvoru znanom i kao S-21, zatvoreno je i od strane Crvenih Kmera ubijeno 17.000 Kambodžanaca. U filmu se upoznajemo i s mladim vojnikom koji je slikao fotografije žrtava prije nego su ih mučili i ubili.


'The Conscience of Nhem En', r: Steven Okazaki, isječak.

2. 'The Final Inch', r: Irene Taylor Brodsky i Tom Grant
Film prati svjetske napore da se iskorijeni dječja paraliza. Glavni junaci su dobrovoljci koji pješice putuju po Indiji i uvjeravaju obitelji da cijepe svoju djece protiv te ubojite bolesti.


'The Final Inch', r: Irene Taylor Brodsky i Tom Grant, trailer.

3. 'Smile Pinky', r: Megam Mylan
Pinki je curica iz indijskog sela koja ne ide u školu i prava je izopćenica - a sve samo zato jer ima rascijepljenu usnicu. Ipak, pojavljuje se nova šansa kada u njezino selo dolazi socijalna radnica koja ugovara besplatne kirurške operacije.


'Smile Pinky', r: Megam Mylan, trailer.

4. 'The Witness - From the Balcony of Room 306', r: Adam Pertofsky i Margaret Hyde
Velečasni Samuel 'Billy' Kyles bio je udaljen samo metar i pol od Martina Luthera Kinga kada je 4. travnja 1969. bijeli rasist pucao i ubio tog crnačkog lidera. U ovom filmu Kyles se prisjeća Kingovog života i naslijeđa koje je ostalo iza njega.


'The Witness - From the Balcony of Room 306', r: Adam Pertofsky i Margaret Hyde, trailer.

Komentari

Nema komentara.