Pozitivan seks - Dokumentarni
Home      Vijesti      Dokumentarni      Pozitivan seks

Pozitivan seks

Dokumentarna priča o čovjeku koji je u jeku epidemije HIV-a i AIDS-a 80-tih započeo kampanju za siguran seks i - ostao živ.

s.p. 02.12.2008 0 komentara

Pozitivan seks

Poruka o sigurnom seksu kao najboljoj zaštiti od AIDS-a čini se tako jednostavnom, ali i za tu 'revolucionarnu' ideju trebalo se izboriti. 'Sex Positive' je priča o aktivistu Richardu Berkowitzu, koji se krajem prošlog stoljeća borio s predrasudama u društvu, ali i u vlastitoj, homoseksualnoj zajednici.

Dokumentarac istražuje prijelomni period u širenju epidemije AIDS-a, početkom 1980-tih. U tom razdoblju AIDS je počeo kositi homoseksualce, a šira javnost nije puno marila za 'pedersku kugu' i samo se zgražala nad bolesnicima koje je proglašavala krivima za vlastitu bolest. Dok su osude 'grešnog ponašanja' bile sve jače i jače, mnogi homoseksualci su prkosno nastavljali sa dotadašnjim stilom života, odbacujući čak i dobronamjerna upozorenja. Trebao se pojaviti netko unutar zajednice tko će revolucionarno izmijeniti gledanje na (siguran) seks.


'Sex Positive', r: Daryl Wein, trailer

Richard Berkowitz je također proveo mladost u promiskuitetnim vezama i sado-mazo eksperimentima, ali je kasnije počeo propovijedati upotrebu kondoma, siguran seks i smanjivanje rizičnog ponašanja, zbog čega su ga optuživali da boluje od 'mržnje prema samome sebi' i širi 'negativan stav prema seksu'. Usprkos tome, Berkowitz je udružio snage s jednim liječnikom i jednim glazbenikom-aktivistom i nastavio promicati zdraviji način života. Posebnu težinu njegovoj kampanji davala je i činjenica da je i on sam HIV pozitivan, što ga je još više motiviralo na angažirani rad.

Osim kao nadareni govornik, Berkowitz je poznat i kao dobar pisac, pa je objavio knjigu 'Ostati živ: Izum sigurnog seksa' koja je 2003. brzo rasprodana. Njegova majka je uspjeh prokomentirala poznatom frazom 'sex sells', no knjiga i nema toliko seksa, više se bavi poviješću i društveno-političkom analizom. Knjiga je u svakom slučaju barem podsjetila javnost na gotovo zaboravljenog Berkowitza, a ovaj dokumentarac će mu sigurno pomoći da opet skrene pažnju javnosti na sebe i svoj angažman. Zanimljivo je da je redatelj dokumentarca 'Sex Positive' mladi, 24-godišnji filmaš Daryl Wein koji i sam priznaje da nije znao za te početke borbe protiv AIDS-a. Kritičari kažu da je obavio odličan posao i snimio film koji će biti zanimljiv i onima koje ne zanima tema.

Nakon premijere na SXSW Film Festivalu, dokumentarac je osvojio i nagradu žirija na losanđeleskom Outfest festivalu. Baš na Svjetski dan borbe protiv AIDS-a (1.12.), distributerski odjel tvrtke here! Networks objavio je da je kupio prava na distribuciju filma i da će od 13. ožujka sljedeće godine film početi igrati u američkim kinima. Dobrih filmova i korisnih znanja nikad premalo, pa se nadamo da će film doći i do nas - i ovdje ljude treba uvijek iznova poučavati sigurnom seksu.

Komentari

Nema komentara.