Opet on! M.M. protiv Busha - Dokumentarni
Home      Vijesti      Dokumentarni      Opet on! M.M. protiv Busha

Opet on! M.M. protiv Busha

Kada podmukli mešetari, nezasitne korporacije i korumpirana vlast uništavaju svjetsku ekonomiju – znate i sami tko snima film o tome!

s.p. 14.11.2008 0 komentara

Opet on! M.M. protiv Busha

Proslavljeni Michael Moore opet se sukobljava sa svojim vječnim neprijateljima – pohlepnim korporacijama i predsjednikom Bushom. U svom novom filmu Moore će se pozabaviti svjetskom financijskom krizom koja je pogodila Ameriku tako jako da su čak i konzervativci umjesto bijelog ratnog veterana iz Busheve stranke radije izabrali crnog liberala. Mooreov dokumentarac o američkoj politici isprva je najavljen kao film o Bushu i američkoj vanjskoj politici, ali se nova tema sama nametnula.

Dosad je Moore već kritizirao korporativnu pohlepu ('Roger i ja'), slabu kontrolu oružja ('Ludi za oružjem'), Bushevu krađu izbora i 'rat protiv terorizma' ('Fahrenheit 9/11'), a nakon toga i američki zdravstveni sustav ('Bolesno'). Nakon tih filmova čuli su se razni prijedlozi oko toga što bi trebalo biti slijedeće - film o lošem obrazovnom sustavu, medijima koji previše zabavljaju, a premalo informiraju i slično. Umjesto tih tema Moore se prvo odlučio na svojevrsni nastavak antibushevskog 'Fahrenheita', no sada najavljuje proširivanje teme iz debitantskog 'Rogera i ja', koji je još 1989. razotkrivao korporativnu politiku koja ostavlja tisuće ljude bez posla i siromašnim.


Isječak iz 'Rogera i ja' u kojem General Motors najavljuje otpuštanje 35.000 radnika. Mooreov dokumentarac iz - 1989.!

Izvori iz produkcije kažu da je jedan od glavnih motiva novog filma 'kraj carstva', samo što nije precizirano govori li se o kraju SAD-a kao jedine supersile ili kraju Busheve vladavine. Analitičari već predviđaju da Bushev odlazak neće biti dobar za Moorea, jer je on najviše zarađivao upravo s filmovima koji su kritizirali Bushevu politiku. 'Fahrenheit 9/11' postao je tako najuspješniji dokumentarac ikad prikazan u američkim kinima, a njegova sljedeće tri filma su zaradila 300 milijuna dolara.

U svojem otvorenom pismu nakon pobjede Baracka Obame Moore se osvrnuo i na te 'jao, jao, što će Moore nakon Busha' komentare. Kaže da mu nije teško zamisliti rad u okruženju koje skrbi i podržava film i ostale umjetnosti i ističe paralelu između vladavine liberalnog Franklina Delana Roosevelta i kreativnosti koju su predstavljali Frank Capra, Orson Welles i ostali. Najbitnija poruka nakon Obaminog izbora mu je 'Sve je moguće!', te se stoga nada da će i njegova borba za opću zdravstvenu skrb sada imati sretan kraj. 

Mnogi se pitaju kakav će biti kraj Mooreovog filma, jer dok Moore dovrši dokumentarac, financijska kriza će možda biti i pobijeđena. Moore već sada obećava da se potruditi da njegov film i onda ostane aktualan, a od njega vjerojatno možemo očekivati da i u vremenima blagostanja uvijek snimi nešto novo o raznim američkim svinjarijama.

Komentari

Nema komentara.