Disney ide u prirodu - Dokumentarni
Home      Vijesti      Dokumentarni      Disney ide u prirodu

Disney ide u prirodu

Dokumentarci osvajaju kino publiku, pa konačno roditelji mogu djecu odvesti u prirodu, a da pritom ni ne izlaze iz multipleksa.

s.p. 22.04.2008 0 komentara

Disney ide u prirodu

Korporacija Walt Disney je uoči Dana planete Zemlje pokrenuo pravu ekološku produkciju – Disneynature. Pod tim imenom će za kina i male ekrane proizvoditi dokumentarce o ekološkim temama i svemu što se tiče svijeta prirode i divljine. U prosincu se planira premijera prvog dokumentarca Disneynaturea, nazvanog 'The Crimson Wing: Mystery of the Flamingos' o Tanzanijskom jezeru. Do 2012. planiraju snimiti dokumentarce o orangutanima, čimpanzama, velikim mačkama i oceanima.

U Americi će prvo izaći dokumentarac 'Zemlja', koji će imati premijeru za točno godinu dana - 22. travnja 2009. Riječ je o adaptaciji BBC-ove serije 'Planet Zemlja', a narator će biti James Earl Jones. Glavni protagonisti bit će 3 mame: polarna medvjedica, slonica i ženka kita. Britanski producent i redatelj Alastair Fothergill ('The Blue Planet') pohvalio se da je film o migracijama životinja sniman preko 2000 dana na više od 200 lokacija.


'Planet Earth'- dokumentarci BBC-a su uzor i Amerikancima

Disneyu je važno da njihove dokumentarce o prirodi gleda i dječja publika, pa je tako njihovo'Carsko putovanje' bilo jedan od onih hitova za cijelu obitelj. Osim što je osvojio Oscara za najbolji dokumentarac, film je zaradio 127 milijuna dolara, a koštao samo 3 milijuna. Taj veliki hit je 2005. producirao Jean-Francois Camilleri, iskusni Disneyev veteran koji je izabran za potpredsjednika Disneynaturea.

Zlobnici već govore da iza zelenog aktivizma Disneya stoje 'zelembaći', tj. dolari. Ipak, treba podsjetiti da kompanija Walt Disney u svojim filmovima već duže vrijeme promovira ekološke teme, o čemu je već opširno pisano. Naravno, to se dobro poklapa i s aktualnim trendom sve veće ekološke svjesnosti. Al Goreova 'Neugodna istina' bila je veliki blockbuster, pa je i DiCaprio počeo snimati ekološke dokumentarce. Sada je očito vrijeme i da filmska kuća koja je stvorila Bambija počne raditi i realistične filmove o prirodi, a urbani klinci širom svijeta onda će i u kinima moći vidjeti kako u stvarnosti izgleda - priroda.

Komentari

Nema komentara.