Supernapušeni on - Dokumentarni
Home      Vijesti      Dokumentarni      Supernapušeni on

Supernapušeni on

Morgan Spurlock cijeli se mjesec ubijao McDonaldsovom hranom, a komičar Doug Benson marihuanom - sve u ime znanosti i umjetnosti!

s.p. 11.03.2008 0 komentara

Supernapušeni on

Dosta je rasprava o štetnosti prežderavanja, hajde da na samom sebi istražim efekte duvanja! To je bila polazna ideja komičara Douga Bensona, koji najavljuje film 'Super High Me' kao 'Superveliki ja' s 'travom' umjesto McDonaldsove hrane. Dok Spurlock u spomenutom hitu unosi nezdrave hamburgere u svoj želudac i prati strašne tjelesne učinke, Benson je snimljen kako izbjegava marihuanu 30 dana (kontrolno vrijeme) a zatim puši travu 30 dana zaredom (eksperiment) – sve za dobrobit znanosti!

Da bi bili sigurni da neka druga supstanca neće utjecati na rezultate, Benson nije dva mjeseca pio alkohol, a kune se da ne uzima nikakve druge droge. Kao i Spurlock, i on se udebljao, no samo malo, a nakon eksperimenta nije imao ni medicinskih ni zakonskih posljedica jer je sve što je radio 'legalno u Kaliforniji' (zaista?). Zanimljivo, Benson je počeo s uzimanjem trave tek u 27 godini, kada je počeo nastupati kao stand-up komičar.


'Super High Me', r: Michael Blieden, trailer

Sve je počelo kao šala za vrijeme Bensonovog stand-up nastupa, kada je spomenuo da je bilo odvratno gledati tipa kako se prežderava u 'Supervelikom ja', i kako bi puno ugodniji film bio onaj u kojem Benson puši travu 30 dana. Kada je to spomenuo redatelju Michaelu Bliedenu, ovaj se složio s idejom – dijelom valjda zato što je i sam korisnik marihuane, pa ga je možda ovaj prijedlog i zatekao u dobrom raspoloženju.

Zbog kontroverzne teme autori ne mogu očekivati distribuciju po multipleksima pa pozivaju publiku da kod kuće organizira DVD projekcije - na službenom sajtu bit će organizirana i besplatna promocija takvih prikazivanja. Inače, službena premijera filma zakazana je za 20. travnja, kada je neformalni 'dan marihuane' i praznik 'ljubitelja trave'.

Doug je nosioc titule 'Stoner of the Year 2006' koju mu je dodijelio High Times Magazine

Film uz medicinsko-zabavne dijelove sadrži i intervjue s aktivistima za legalizaciju, političarima i pacijentima koji čine pokret za 'medicinsku marihuanu'. Ipak, kritičari zamjeraju da 'film ne doprinosi previše znanstvenoj raspravi', te zaboravlja upozoriti gledatelje na utjecaj koji trava dugoročno ima na razmišljanje i ponašanje konzumenata. Film je stoga može kategorizirati samo kao spoj zabavno-duhovitog i angažirano-političkog filma, a ne kao ozbiljni dokumentarac, no što se inače i moglo očekivati od 'napušene ekipe'? A ima li Benson i kakvu poruku za djecu? Da, i ona je 'ne trebate pušiti travu dok ne postanete profesionalni komičar...' ili 'dok ne odrastete i postanete netko bez puno odgovornosti'.

Komentari

Nema komentara.