Samo je jedna Žuži - Dokumentarni
Home      Vijesti      Dokumentarni      Samo je jedna Žuži

Samo je jedna Žuži

Švelja, stilistica, dama, udavača... Što god mislili o Žuži Jelinek neosporno je da je imala pravi filmski život, a sad ima i svoj film.

z.m. 31.10.2007 1 komentara

Samo je jedna Žuži

Žena uvijek morabiti nasmijana, dotjerana i spremna na seks – tako zbori Žuži Jelinek, najpoznatija hrvatska guruica muško-ženskih odnosa. Oni koji se ne slažu s njezinim životnim mudrostima nazivaju je sponzorušom i udavačom – ali ne može se osporiti da je Žuži prije svega dama.

U to se osvjedočila i ekipa koja je tijekom ovog ljeta snimala dokumentarni film o njoj. Redatelj Darko Halapija i scenaristica Andrea Ćakić izjavili su za Večernjak da je Žuži uvijek je bila u sekundu točna, uvijek sva dotjerana, ali jednostavna i opuštena. Otkrivaju da Žuži – za razliku od većine ženskog roda – ne drži do tračeva, o sebi govori otvoreno, ali o drugima šuti.

HTV-ov dokumentarac 'Žuži' temelji se na njezina četiri velika profesionalna uspona i pada koje je uspješno okrenula u svoju korist. Premijera 33-minutnog filma će se uz popratni program održati u nedjelju, 4. studenog u zagrebačkom kinu Tuškanac, nakon čega će film biti prikazan i na HTV-u. U pripremi je i duža, jednosatna verzija filma i to zbog interesa kojeg su pokazale strane televizije.

Scenaristica Andrea Čakić i Žuži (foto: Jutarnji.hr)

Za cijelu njezinu uzbudljivu biografiju ovdje nema mjesta – rođena je prije 87 godina kao Suzana Fäber u siromašnoj židovskoj obitelji, imala je revije po cijelom svijetu, bila u partizanima, spasila roditelje od holokausta... Za vrijeme drugog svjetskog rata zavela je talijanskog časnika kako bi dobila papire i dozvolu da napusti Sušak, gdje je živjela i ode u Zagreb po svoje gluhonijeme roditelje. Upravo zbog te priče svojevremeno je Steven Spielberg želio snimiti film o njoj, ali ona ga je odbila jer joj se nije dalo dugo boraviti u Americi.

'Ja sam samo obična šnajderica' – njezina je omiljena rečenica, ali istina je daleko od toga. Žuži izdaje svoju osmu knjigu i govori sedam jezika, zbog čega savjetuje: 'curice, učite jezike, budite vesele, nemojte si utvarati jer nemate što, budite skromne i jednostavne, pa ćete tako i uspjeti u životu.' 

Žužina poslodavka Nina Ricci s modelom

Svoju prvu haljinu sašila je s dvanaest godina, a sa sedamnaest je već radila kao krojačica u pariškoj tvornici Nine Ricci. Tada je promijenila ime u Žuži i sprijateljila se sa slavnom Coco Chanel. Među njezinim klijenticama bila je i Jovanka Broz, ali Žuži nije voljela raditi za nju jer kaže da je imala nezgrapnu figuru. 

Njezin privatni put podjednako je uzbudljiv kao i poslovni. Iako za sebe kaže da nikad nije bila ljepotica, udavala se četiri puta. Prvi puta u 20-oj za Ericha Jelineka s kojim ima dvoje djece. On ju je ostavio pa se zbog novca udala za švicarskog advokata koji je umro nakon pet godina braka. Treći brak je također bio iz interesa - suprug je bio jugoslavenski ministar, no i njega je nadživjela.

Trenutno je u četvrtom braku s Miloradom Ronkulinom i kaže da se udala iz ljubavi, jer joj sad ionako novca ne nedostaje. Ili kako bi ona rekla u svome stilu: 'Žene između 15 i 35 godina muškarca privlače ljepotom, od 35 do 55 seksualnim iskustvom, znanjem i superiornošću, a nakon 55 godina pa sve do kraja života novcem.'

Komentari
A: vesni 09.11.2007 Pogledaj profil

mislim da je ovaj film super,posto je producent moj ujak ivica tunjic,veliki pozdrav za njega,vesna