Lagerfeld a la carte - Dokumentarni
Home      Vijesti      Dokumentarni      Lagerfeld a la carte

Lagerfeld a la carte

Evo filma za sve stiliste među našim čitateljima. Nažalost, ne razotkriva intimu slavnog kreatora, ali ionako se modni svijet vrti oko izgleda. 

Siniša Paić 31.10.2007 0 komentara

Lagerfeld a la carte

'Lagerfeld Confidential' novi je francuski film koji pokazuje dvije godine u životu sijedog dizajnera s repićem – Karla Lagerfelda. Redatelj Rodolphe Marconi kroz sat i pol filma Lagerfelda prati u stopu, a reakcije kritike su jednoglasne – film ne pruža nikakav dublji uvid u Lagerfeldovu biografiju, ali pokazuje njegov glamurozan život na poslu i za vrijeme odmora.

Tako vidimo Karla kako crta skice za svoje radove, izlazi na aplauze na catwalku, putuje u Monaco i New York (teško mu je, teško...) i fotografira različite modele, među kojima i svoju muzu Nicole Kidman. Iako je prisutan u gotovo svakom kadru, Lagerfeld uvijek ostaje distanciran, u skladu sa svojom izjavom da 'želi biti duh' u ljudskim životima. 'Lagerfeld povjerljivo' prikazuje kreatora kako živi svoj život prema načelu 'Carpe Diem' - svaki dan ponavlja kako živi samo za danas, te izjavljuje 'da je stvarno prije bilo bolje, onda bi se svi odmah trebali ubiti'.


Privatni fotosession s Nicole kidman

Film je ove godine prikazan na Berlinu i u Cannesu, vjerojatno više zbog Marconijeve reputacije nego zbog same kvalitete filma. Marconi je počeo karijeru kao baletan, ali se poslije nezgode okrenuo glumi. S 23 godine snimio je prvi, kratki film nazvan 'Short' i odmah je osvojio Zlatnu palmu za kratki film 1999. To mu je otvorilo vrata snimanju dugometražnih radova, a dosad je režirao 'This Is My Body','Love Forbidden','The Last Day' i slične art-drame, uglavnom s gay predznakom. Poslije tih filmova poželio je odmor, pa je odlučio sam napraviti dokumentarac. Zašto baš o Lagerfeldu? Jer smatra da je on 'fotogeničan duhovit i vrlo inteligentan'. Hm, hm...

Proslavljeni kreator kaže da je već dosad odbio stotinu zahtjeva za snimanje biografskog fima, a jasno nam je zašto je pristao baš na ovaj. Marconi je vrlo obziran prema svom idolu, neki čak primjećuju da redatelj trčkara za Lagerfeldom poput sluge - otvara mu vrata od auta, glasno se smije njegovim šalama i vrlo oprezno postavlja i najblaža pitanja.

Lagerfeld odbija govoriti o intimnom životu, samo jednom napominje da je doživio neku 'tragediju' -  upućeni znaju da govori o vezi s francuskim plemićem koji je umro od AIDS-a 1989. Producenti filma se i sami hvale da su radili film bez kopanja po intimnostima, a najčudnije je da nema rasprave ni o bogatoj Lagerfeldovoj karijeri – moda je prikazana isključivo kroz njegov sadašnji rad.

Kritičari stoga ocjenjuju da film izgleda kao PR program - uopće nije intervjuiran nijedan Lagerfeldov konkurent ili neprijatelj! Ne postoji ni komentar redatelja, već se čuju jedino komentari i monolozi samog Lagerfelda

S duge strane, moda se i vrti oko reklame, fasade i spektakla, pa će i ova priča naći (idolo)poklonike. Tako se na filmu nižu modne revije i foto-sessioni, manekenke i ostale zvijezde (Caroline od Monaka, legendarna vražica odjevena u Pradu - Anna Wintour i mnogi drugi). Najfascinantnije je što je tijekom tri godine napravljeno ukupno 300 sati snimaka, koje bi se dobro dale iskoristiti na Fashion Televisionu, gdje ih s guštom mogu gledati svi Fashion Gurui ovoga svijeta. 

Komentari

Nema komentara.