Fakti o Factumu - Dokumentarni
Home      Vijesti      Dokumentarni      Fakti o Factumu

Fakti o Factumu

Kroz nekoliko zadnjih godina dokumentarni projekt Factum postao je najznačajnija nezavisna produkcijska kuća u Hrvatskoj. I ne samo to.

04.02.2004 0 komentara

Fakti o Factumu

Što je možda i važnije, to je jedino mjesto na kojem se filmaši zainteresirani za društveno orijentirane teme mogu organizirati i općenito analizirati dokumentarni film. Dokumentarni filmski projekt Factum utemeljen je 1996. u okviru aktivnosti nevladine udruge Centar za dramsku umjetnost. Na čelu Factuma je Nenad Puhovski te savjetodavno vijeće za program sastavljeno od kombinacije mladih i iskusnih režisera dokumentaraca.

Factumu u radu velikodušno pomaže Ministarstvo kulture, Vijeće za kulturu Zagreba, Otvoreno društvo Hrvatska, Sundance Documentary Fund i Jan Vrijman Fund.

Factumovi filmovi su u posljednje dvije godine nagrađivani na Danima hrvatskog filma (DHF) u konkurenciji kratkog i dokumentarnog filma u Zagrebu, kao i na drugim stranim i domaćim festivalima. Dosada su u njihovoj produkciji (ili koprodukciji) snimljena 33 filma, a osam novih je na putu.
Kako bi nas spominjanje svih filmova odvelo u predaleko, uputit ćemo vas na njihovu službenu stranicu, a ovdje ćemo spomenuti samo nekolicinu najuspješnijih.

'Jurić: Tvrđa 1999'

Na prvom Motovun film festivalu, 1999. godine najboljim dokumentarcem je proglašen film 'Ottavio' Diane Groo i Attile Kekesi, priča o jednostavnom Istraninu koji se bavi izradom tradicionalnih žičanih glazbala. Godinu kasnije ista nagrada je pripala filmu Zvonimira Jurića 'Jurić: Tvrđa 1999' (2000) koji govori o autorovom osobnom pogledu na čuvenu osječku Tvrđu.

Na DHF-u 2000. godine nagrađen je film 'Godine hrđe' Andreja Korovljeva (čak trima nagradama), koji priča o radnicima pulskog brodogradilišta Uljanik, 'borcima protiv hrđe' i rizicima koji se izlažu. Iste godine nagrađen je i film 'Terra Roza' (2001) Alda Tardozzija, koji govori o dvoje ljudi koji su odlučili svoj životni prostor obojati u ružičasto.

Andrej Korovljev 'Godine Hrđe'

Godinu kasnije nagrađen je i drugi Jurićev film 'Crnci su izdržali, a ja?' (2001) te 'Dečko kojem se žurilo' (2001) Biljane Čakić-Veselić, koji je osim Grand Prixa dobio i nagradu za najboljeg redatelja i najbolji dokumentarac, a jedini je Factumov film koji je osvajao nagrade i na međunardnim festivalima (na 'Images' festivalu nezavisnog filma i videa u Torontu za najbolji strani film). Riječ je o intimnoj priči o redatelju koji traži brata nestalog u Domovinskom ratu. Sličnu sudbinu je imala i njegova baka: muž joj je poginuo u 2. svjetskom ratu, a ona je unatoč tomu cijeloga života čekala njegov povratak (naslovna fotografija).

U ovom kratkom pregledu moramo spomenuti i Igora Mirkovića, čiji je film 'Novo, novo vrijeme' (preveden kao 'Croatia 2000'), u kojoj se prati politička situacija u Hrvatskoj, dobio 2002. godine nagradu Firpresci na Međunarodnom festivalu Palić u Srbiji i Crnoj Gori.

To je zasada sve. Nadamo se da smo vas zaintrigirali i nagovorili na posjet Factumovom siteu. A čut će se još o njima i na filmski.netu.

Komentari

Nema komentara.