ZFF-ov DOX box - Dokumentarni
Home      Vijesti      Dokumentarni      ZFF-ov DOX box

ZFF-ov DOX box

A u kutiji: Priče iz beogradskog Vrapča, Tarantino Tunižanin, iranska prodaja bubrega, bunt muzičkih doxeva satkan od kolekcionarskih primjeraka...

p.h. 10.10.2007 4 komentara

ZFF-ov DOX box

Kao što smo vam nedavno pisali, u kolicima rođendanskog 5. ZFF-a (21. do 27. listopada) vozi se 11 cjelovečernjih, 15 kratkometražnih igranih te 13 dokumentarnih filmova u konkurenciji, a o popratnim programima da i ne govorimo. Za početak, stavili smo pod povećalo ZFF-ovu dokumentarnu porciju.

Prva dobra vijest u dokumentarnoj sekciji je 'Eho', hvaljeni film srpskog redatelja Marka Popovića i scenaristice Ivane Lalić koji je na minulom Sarajevu pokupio specijalno priznanje žirija. Dox prati grupicu štićenica najstarijeg 'Vrapča' na Balkanu – psihijatrijske bolnice Laza Lazarević u Beogradu i njihove vizije svijeta, mnogo zdravije od onih koje putem medija serviraju političari i saborski zastupnici.

Ljubitelje akcijskih trešerica i Bore Leea oduševit će dokumentarac 'VHS Kahloucha' Néjiba Belkadhija /NASLOVNA/. Dox prati Moncefa Kahlouchu, 'tuniškog Tarantina' i ljubitelja filmskih 70-tih, u toku snimanja njegovog zadnjeg hita 'Arapski Tarzan'. Tunižani širom svijeta s nestrpljenjem očekuju distribuciju svakog Kalouchinog novog vhs-a, a otkad je premijerno prikazan na Cannesu i bio nominiran za Veliku nagradu žirija na Sundanceu, Kaloucha je ime od internacionalnog značaja.

Priča koja će protresti mnoge kosti na sjedalima SC-a, 'Duhovi Cite Soleila' vodi gledatelje u haićansku prijestolnicu Port-au-Prince 2004, točnije u četvrti njezina opasnog sluma Cite Soleil kroz priču o dva brata - 2Pacu i Bilyu. Dok ne sanjare o tome da postanu slavni reperi, Pac i Bily su do zuba naoružani lideri dviju suprotstavljenih frakcija chimeresa (duhova)- lokalnih bandi u službi tadašnjeg haićanskog predsjednika Aristidea. Nevjerojatan bliski dokumentaristički pristup redatelja Asgera Letha (staroga Joergena sina) i Miloša Lončarevića omogućava gledateljima da braću vide kroz njihov odnos pun ljubavi i mržnje, zajedničku im želju da postanu slavni, ljubavni trokut s francuskom dobrotvorkom Lele i pakt s Aristideom za vrijeme njegovog pokušaja da zadrži vlast tijekom 2004. Lethov ekspresionistički portret društva u kaosu snimljen kombiniranjem cinema verite stila (gerilskom metodom 16 mm kamere 'iz ruke') i korištenja tv isječaka, prati skor haićanske hip hop zvijezde Wyclifa Jeana.


Ghosts Of Cite Soleil, r. Asger Leth i Miloš Lončarević

‘Nekima se jedna vrata zatvore, a druga se otvore. Meni se vrata zatvore, a i druga ostaju zatvorena’, kaže u filmu 2Pac, a s njim bi se vjerojatno složili protagonisti 'Iranske rasprodaje bubrega', mladi Iranci Sohalia i Mehrdad kojima su otvorena vrata državno priznate agencije za preprodaju bubrega u Teheranu. Film u režiji Nima Sarvestanija nagrađen Zlatnom nimfom za najbolji informativni dokumentarni film na TV festivalu u Monte Carlu donosi jedinstven pogled izbliza na rastuću trgovinu ljudskim organima u Iranu.

'Povratak mrtvog čovjeka' domaće nam redateljske face Petra Oreškovića bio je u konkurenciji prošlogodišnje IDFA-e, potom na DHF-u, Dokufestu i tko zna gdje sve ne. Ukratko, Oreškovićev dox debi koji apsolutno preporučamo priča o nestanku i iznenadnom uskrsnuću Himze Muratovića, a ako vas je opis filma zaintrigirao, obavezno proštudirajte iscrpni intervju ovdje.

Među brojnim doxevima u glazbenom ključu u programu se našla i vankonkurentska 'Ulica grafita'/'Graffiti Street', dokumentarac Sergeja Krese o jednom od najvažnijih bendova sarajevske alternativne rock scene s kraja osamdesetih – La Bandi koja se nakon 15-godišnje pauze prouzročene ratom ponovno okuplja. Posjetitelji ZFFešte pripast će čast da provjere kako nakon 15 godina razdvojenosti i apstinencije La Banda zvuči uživo.

Muzičke legende tema su još dva doxa koje udomljuje ZFF. 'Šaban' Miloša Stojanovića, dat će vam intiman uvod u buran život legendarnog romskog glazbenika iz Srbije, Šabana Bajramovića. Pjevača, glazbenika, skladatelja i šaljivdžiju vidjet ćemo kao obiteljskog čovjeka; ali i kao strastvenog kockara, ozloglašenog ženskara i nediscipliniranog dijabetičara.

Legenda amsterdamskog i domaćeg undergrounda Ivica Košavić a.k.a Razorblade Jr. a.k.a lider kultne noise rock grupe Gone Bald bit će zagrebačkoj publici predstavljen u nizozemskom doxu 'Ćelavci' u kojem ćemo vidjeti kako se Ivica u zadnjih 13 godina trudi proslaviti svoj bend.
'Los Bor.Bones' redateljskog trolista Pilar Velazquez, Fran J.S.C. i Anaiss Bartual  predstavit će još jednu kolekcionarsku poslasticu - Ulan Bator Trio, r'n'r bend koji sačinjavaju Fela Bor.Bone, Paloma Bor.Bones i Manolo Bor.Bone. Oni pjevaju na asturijskom jeziku u Valenciji i od ranih 90-ih sviraju veliki r’n’r, izrađujući vlastite instrumente (dvostruke basove sa žicama napravljenima od kočnica bicikala, gitarama od kutija za cipele i pojačalima iz kućne radinosti) i snimajući isključivo vinile – a poznati su po svom singlu Caga-Traga.


Los Bor.Bones

Porciju voajerističkih uvida u život izraelskih vojnih rezervista, nude 'Vojnički dnevnici'/'Alpha Diaries'. Radi se o filmu bez presedana, snimanom tijekom više od pet godina vojničkog života redatelja i rezervista Yaniva Bermana, a dozu zdravog voajerizma zadovoljit će poljski 'Rendez Vous' Marcina Janosa Krawczyka, 8-minutni dokument konverzacije između djevojke i mladića. Tu je i dobitnik Glavne nagrada žirija za najbolji reportažni dokumentarni film na Documenti 2007. - 'Talijanski doktor' danskog redatelja Esbena Hansena koji prati nevjerojatno entuzijastičnog doktora Alberta, ravnatelja Ortopedskog centra Crvenog križa u Kabulu koji želi vratiti dostojanstvo svim žrtvama mina u Afganistanu, te dirljiva švicarska priča o životu i smrti 'Chirgu' koja je na Berlinaleu ’07 osvojila nagradu ekumenskog žirija.. Redatelj Jan Gassman u Chirgu portretira svog najboljeg prijatelja Christiana koji je pravio velike planove za budućnost, sve dok mu u 21, godini nisu otkrili tumor na vratu u uznapredovaloj fazi. Gassmann prati ga kamerom, stvarajući pritom film koji se ne bavi smrću, nego životom.

O britanskom filmu 'We are together' Paula Taylora, dirljivoj priči o jednom neobičnom sirotištu u Južnoafričkoj Republici u kojem su stanovnici uglavnom djeca roditelja preminulih od AIDS-a, pisali smo na ovoj adresi, kao i o 'Sicku', koji se vrti u sklopu programa Matineje – u prijepodnevnim satima u kinu Europa…

Za kraj, ostaje samo da podsjetimo da su prijave na scenarističku radionicu Palunko u tijeku, a tome, kao i svemu u i oko ZFF festivala čitajte na službenim stranicama.

Komentari
A: skomdra 15.10.2007 Pogledaj profil

Zašto se za dokumentarac u tekstu kaže dox? A i dokumentarac je sleng. Jel to neki novi sleng ZFF-RAF generacije? Ladane, upomoć!

A: kekep 13.10.2007 Pogledaj profil

Ja isto gledao, užasan mi je, a čuo sam da je ekipa filma digla poveću svotu na njemu, dok film izgleda kao da je kućna snimka nečije rođendanske proslave.

A: Frau Traudl 12.10.2007 Pogledaj profil

Ja gledala, meni film sasvim ok.

A: mrtav zastor 11.10.2007 Pogledaj profil

Povratak mrtvog čovjeka je dosadno, razvučeno, egotripovsko S R A N J E u koje su se uvjerili svi posjetitelji DHF-a.