Hip-hop zvijezde o Scarface-u - Dokumentarni
Home      Vijesti      Dokumentarni      Hip-hop zvijezde o Scarface-u

Hip-hop zvijezde o Scarface-u

U povodu 20 godišnjice kultnog filma Scarface, Briana De Palme, izašlo je posebno DVD izdanje sa dokumentarcem o značenju ovog filma za hip-hopere.

15.10.2003 0 komentara

Katapultovce ste već jednom prilikom slušali i gledali u Booksi i tad ste doznali o kakvom se izdavačkom poduhvatu radi, koja im je vizija i misija i što od njih u budućnosti možemo očekivati. Kako bi malo bolje savladali gradivo, ovaj nam se put obraćaju s konkretnom knjigom pod nazivom Smeće i pripadajućim CD-om. O svemu kažu:

„Svjesni da smo i mi jednom bili tek mladi i perspektivni autori, kojima je bila potrebna tek pokoja riječ ohrabrenja i poneki savjet kako bi vlastitu viziju, kreativnost i umjetnički nemir pokrenuli u jednom sveobuhvatnijem i općekorisnom smjeru (a do riječi ohrabrenja ili do savjeta nažalost, uza sav trud, nismo uspjeli doći), odlučili smo kako jednostavno ne želimo dalje sudjelovati u njegovanju i održavanju takvog nezdravog, ustajalog stanja proizvedenog ukočenošću i inertnošću 'odgovornih' institucija i struktura. Otud proizlazi projekt edicije Katapult i pregršt zdrave, buntovne, pokretačke energije koju vam njime nesebično nudimo.
Prvo djelo objavljeno u okviru edicije Katapult, Smeće, roman je nastao 1998. godine, autorskog trojca Kapidžić-Krivac-Novković (uz gostovanje, u vidu jednog poglavlja, autorice Stoiljković). O romanu možemo reći da je pisan u obliku dnevničke proze u kojoj autori iz različitih kuteva gledaju na čas stvarnosne, čas fiktivne događaje koji čine okosnicu djela i pokreću radnju.
Promišljajući različite teme iz četiri različite vizure, autori nam nude i četiri različita izražajna pristupa koje bismo mogli definirati kao agresivno-pljuvalački, nostalgično-melankolični, romantično-erotskopornografski te emancipacijsko-feministički. U romanu su pojedini izražajni pristupi naglašeni odabirom četiriju različitih, estetski i vizualno vrlo ugodnih fontova (što je svojevrsnom postmodernističkom tehnikom istaknuto i na uvodnim stranicama djela, gdje se svakom akteru pridružuje i njegov font), no, međutim, ostaje nepoznato koji tekst potpisuje koji autor/ica jer to je u ovome trenutku najmanje bitno. Uz knjigu je objavljem i CD, odnosno 'originalni soundtrack' tj. kompilacija po sistemu - malo glazbe, malo priče iz filma (u ovom slučaju iz knjige). Dijelove teksta romana Smeće pročitao je vrsni riječki glumac Alen Liverić.

Komentari

Nema komentara.