Mrtvi KGB-ovac u subotu u Cannesu - Dokumentarni
Home      Vijesti      Dokumentarni      Mrtvi KGB-ovac u subotu u Cannesu

Mrtvi KGB-ovac u subotu u Cannesu

Ruski špijun Litvinenko nije uskrsnuo, ali je oživjela pažnja javnosti – predstavlja se dokumentarac o njemu, a za ubojstvo se optužuje Putin.

s.p. 23.05.2007 0 komentara

Mrtvi KGB-ovac u subotu u Cannesu

Filmski festival u Cannesu najavio je iznenada za ovu subotu svjetsku premijeru dokumentarca 'Rebellion: The Litvinenko Case'. Dokumentarac dug 1 sat i 53 minute prati zadnje četiri godine života bivšeg ruskog špijuna Aleksandra Litvinenka, koji je nakon što je optužio predsjednika Putina za razne zločine, emigrirao u Veliku Britaniju, gdje je zagonetno obolio. Litvinenko je pod okom medija dugo i teško umirao od posljedica trovanja radioaktivnim polonijem 210, koji mu je ubačen u čaj. Na samrtnoj postelji, optužio je Putina da je odgovoran za njegovo ubojstvo.  

Redatelj filma o Litvinenku je ruski filmaš Andrej Nekrasov, koji je bio osobni prijatelj ubijenog špijuna. U produkciji Olge Konskaje, Nekrasov je 2004. napravio dokumentarac 'Disbelief' u kojem je predstavio ono što je tvrdio Litvinenko – da je predsjednik Putin organizirao bombaški napad na stambenu zgradu u Moskvi da bi pokrenuo rat u Čečeniji i održao se na vlasti. Konskaja i Nekrasov dolaze u subotu na predstavljanje ovog filma, a najavljeno je da će projekciji u Cannesu nazočiti i Litvinenkova udovica Marina. Festival je projekciju najavio iznenada, pa se sumnja da su organizatori htjeli izbjeći diplomatske incidente i povlačenje dva ruska filma iz konkurencije. Premijera filma dešava se baš u vrijeme kada britansko sudstvo najavljuje da će od Moskve tražiti izručenje bivšeg špijuna ruskog KGB-a Andreja Lugovoja, kojeg sumnjiče za ubojstvo bivšeg kolege Aleksandra.  

Dokumentarac implicira da je naručitelj tog ubojstva ruski predsjednik Putin, a serija intervjua i ekskluzivnih snimaka navodno razotkriva i Putinov dolazak na vlast i prevlast korupcije u današnjoj Rusiji. Redatelj je snimao Litvinenka cijelo vrijeme njegovog egzila, od dolaska u Veliku Britaniju pa sve do smrti u londonskoj bolnici. Nekrasov je rekao da je stvaranje ovog filma bila 'osobna katarza za njega, način da se nosi s gubitkom prijatelja koji je umro strašnom smrću pred njegovim očima'. Oni koji bi radije vidjeli igranu rekonstrukciju cijelog slučaja, morat će pričekati da Johnny Depp dovrši snimanje igranog filma o Litvinenku kojeg smo već najavili.

Komentari

Nema komentara.