Sundance 2007. otvaraju antiratne demonstracije - Dokumentarni
Home      Vijesti      Dokumentarni      Sundance 2007. otvaraju antiratne demonstracije

Sundance 2007. otvaraju antiratne demonstracije

Liberalni filmaši znaju kako započeti Sundance festival – masovnim demonstracijama i šorom s policijom, no sve to samo na filmu o kultnoj ‘68.

s.p. 23.11.2006 0 komentara

Sundance 2007. otvaraju antiratne demonstracije

Dok se još ne nazire kraj rata u Iraku, organizatori Sundance Film Festivala objavili su kako je odabran film koji će 18. siječnja otvoriti slijedeće izdanje Sundancea (18.01.-28.01.2007.), a to će biti film antiratne tematike, ‘Chicago 10’.

Dokumentarac se prisjeća 1968. u Americi i žestokih demonstracija protiv rata u Vijetnamu koje su organizirane u Chicagu za vrijeme izborne konvencije Demokratske stranke. Za vrijeme nemira došlo je do sukoba demonstranata i snaga sigurnosti te su vlasti povele sudski proces protiv osam aktivista koji su sudjelovali u organizaciji protesta. Na bizarnom suđenju našla su se optužena i oba branitelja optuženika, kojima je zamjereno ‘nepoštivanje suda’, pa se zato film i zove po ‘čikaškoj desetorici’ koja su optužena. Na tom poznatom procesu kao svjedoci su se pojavili i folk pjevač Arlo Guthrie, pisac Norman Mailer i promicatelj LSD-a Timothy Leary

Film pun arhivskih snimaka i glazbe tog vremena napisao je i režirao Bret Morgen, autor dokumentarca o boksu 'On The Ropes' koji je prije šest godina bio nominiran za Oscara, a ostale informacije o tom i ostalim filmovima na Sundanceu potražite na službenom sajtu festivala gdje najavljuju i objavu cijelog programa 29. i 30. studenoga.

Komentari

Nema komentara.