Groove rockumentaraca u Puli - Dokumentarni
Home      Vijesti      Dokumentarni      Groove rockumentaraca u Puli

Groove rockumentaraca u Puli

Art & Music festival ove je godine obogaćen odličnom ponudom regionalnih rock dokumentaraca. Svi u Pulu od 10. do 12. kolovoza!!!

p.h. 20.07.2006 0 komentara

Groove rockumentaraca u Puli

10. po redu Art & Music Festival, pulska manifestacija koja s manjim rupama u kontinuitetu sretno živi od 1993, ove će godine, osim muzičkih atrakcija (The BellRays iz LA-a, Kultur Shock iz Seattlea, Heavy Trash iz New Yorka, Jugoplastika iz Španjolske...), ugostiti i jedan hvale vrijedan filmski program.

Radi se o nultom izdanju Rockumentary Groovea, regionalne revije rockumentaraca u sklopu koje se na jednom mjestu vrte filmovi nastali u posljednjih godinu dana. Art & Music Festival je idealno mjesto za to, smatraju organizatori, jer je gledateljima po prvi put omogućeno da uz rock dokumentarce, primjeren zvuk i sliku uživaju uz čašu piva i cigaretu. Ukupno 7 rockumentaraca vrtit će u sklopu A&M festivala svaki dan, od 10. do 12.08. u pulskom Rock Cafeu kapaciteta između 100 i 150 gledatelja.

Prvog dana, reviju otvara jedna neobična premijera. Riječ je o 50 minutnom uratku Tomislava Žaje 'Kuća' koji je 2005, kad je nastao, prikazan u službenom programu newyorškog 'International Independent Film & Video Festivala'. Radnja je vezana uz poznatu i vrlo specifičnu kuću u Zagrebu koja se godinama iznajmljuje rock bendovima za probe kao i uz njezinog vlasnika Marjana. Organizatori najavljuju Žajin film kao dobar uvod u Rockumentary Groove i uvid u dosta nesretnu situaciju s plasmanom rock dokumentaraca u Hrvatskoj i regiji (Žajin film je bio ponuđen HTV-u gdje su ga odbili ne znajući što da rade sa njim). Isti dan na programu je i film s pozamašnim festivalskim stažem (vidi i RAF 2006.) ‘Petrovaradinsko plemeDrage Pintarića i grupe autora o festivalu EXIT u Novom Sadu.

11.08. na programu su ‘Divided States of America – Laibach 2004 TourS. Podgoršeka i ‘Kad muzičari šokirajuDubravka Jagatića. Prvi je odlična dokumentarna politička satira, odnosno podsmjeh Slovenaca Amerima tijekom njihovih predsjedničkih izbora i sprdnja na račun nevjerojatnog obožavanja Laibacha od strane američkih fanova, a drugi je niz kratkih priča iz povijesti hrvatske pop rock povijesti koje su u svoje vrijeme šokirale javnost. Podgoršek je sa svojim filmom pozvan ove godine i u kasnonoćni program Motovuna, dok je drugi film dosad zaživio u par projekcija uglavnom privatnog karaktera.

12.08. na programu su tri filma. Prva dva, ‘Geto 103’ (10') i ‘Se javi’ (35') režirao je mladi student prve godine filmske akademije iz Skopja J. Altiparmakov. ‘Geto 103’ je nepretenciozni, polu propagandni polu alternativni film posvećen popularnoj skopskoj radio postaji 103 (nešto poput Radija 101 u Zagrebu odnosno B92 u Beogradu). Drugi film Altiparmakova ‘Se javi’ je priča o makedonskoj grupi Foltin i njihovom specifičnom nastanku i djelovanju kao i muzici koju izvode i to na način da je film režiran i prikazuje grupe kao da je sve to skupa dio zajedničkog eksperimenta. Treći, ‘Ritam rock plemena’ (86') Bernardina Modrića prikazuje povijest riječke rock scene. Riječ je o filmu koji je nastajao godinama i vrlo brzo završio kino karijeru (igrao je u Rijeci, Puli i vrlo kratko u Zagrebu), a organizatori smatraju da je riječ o odličnom filmu koji je zaslužio bolji tretman od dobivenog.

Komentari

Nema komentara.