Nije za svačije oči! - Dokumentarni
Home      Vijesti      Dokumentarni      Nije za svačije oči!

Nije za svačije oči!

G, PG, PG-13, R, i NC-17 (bivši X) nisu prijedlozi za naziv igrače konzole Nintenda, već oznake kojima MPAA 30-ak godina označava kino filmove.

filmski.net 13.12.2005 0 komentara

Nije za svačije oči!

* G (general – svima dozvoljeno),
* PG (parental guidance – uz pratnju roditelja),
* PG-13 (do 13 godina uz pratnju roditelja),
* R (resticted - do 17 obavezna pratnja odraslih ili roditelja)
* NC-17 (nitko sa 17 godina i manje ne može gledati film)

Tom tematikom bavi se IFC-ov (Independent Film Channel) dokumentarac 'This Film is Not Yet Rated' Kirbyja Dicka koji će premijerno biti prikazan na Sundanceu 2006. 'Važno je da ovaj film vidi što više ljudi jer se bavi misterijom cenzuriranja koja je okruživala proces zadnjih 30-ak godina' ističe Kirby Dick, čovjek koji se može pohvaliti nominacijom za Oscara ove godine za film 'Twist of Faith'.

Naravno, već odavno znamo da nisu roditelji oni koji odgajaju djecu već su to tv i kino platna. Ameri su to skužili još 1922. kada su se prvi puta velike producentske kuće udružile i kad je MPAA (Motion Picture Association of America) ušao u društvo američkih filmaša. Kasnije, 1967., kad su se neki čedni građani i građanke te države zgražali nad kadrovima filmova 'Ulysses' i 'I'll Never Forget What's'Isname' uveli su novi sistem koji se u minimalno izmijenjenom izdanju zadržao do danas. Neki od sugovornika u Kirbyevu dokumentarcu su i, dragi nam, John Waters, Kevin Smith, Matt Stone, svi odreda dobro upoznati s plesom cenzorskih škarica po njihovim radovima.
 
U dokumenarcu autor pokušava saznati i da li su filmovi s homoseksualnom tematikom nepoželjniji u procesu označavanja od onih s heteroseksualnom, te kako to da su scene nasilja raznih vrsta puno poželjnije od scena seksa (mislim, stvarno dobro pitanje). Kirby nam otkriva i tko točno sjedi u odboru koji je sastavljen od članova najvećih producentskih i distributerskih kuća u SAD-u: Sonyja, Warner Brosa, Paramounta, MGMa, Foxa, Disneya i Universala.
 
Ironično, i Kirbyev film je također ocijenjen zloglasnom oznakom NC-17 jer prikazuje kadrove iz puno drugih filmova označenih ovim čudnim kraticama. Tako je 'This Film has not yet Been Rated' ušao u društvo filmova 'Showgirls' i 'Rekvijem za snove'. Do 1990. ova oznaka bila je poznatija kao X, a njome su se do tada okitili 'Paklena Naranča', 'Ponoćni kauboj' i još mnogi poznati filmovi. Želite li znati koji točno - klik.

Cijela situacija prebačeno u Hrvatsku s jedne strane puno govori, a s druge nimalo. Pitate se kako je to moguće? Pa recimo kada neki film u SAD-u bude označen kao neprimjeren, ponekad krahira na box officeu upravo zbog tog razloga. Znajući da naši dragi distributeri, biraju većinu filmova za domaće kino-repertoare prema uspjesima vani, dogodi se situacija da ti neprimjereni filmovi nikad ne ugledaju svjetlo dana u domaćim kinima i jedina prilika da ih vidimo je nekoliko godina nakon što su snimljeni. I tek onda možda budu prikazani na HRTu u omiljenom terminu za sve filmofile 00:25.

Zamislite situaciju da na blagajnu kina dođe dečko od 17 godina i hoće gledati 'Rekvijem za snove', a teta na blagajni mu kaže: 'Žao mi je, ne smijem ti prodati kartu, strpi se još jednu godinu.' Teško zamislivo, vrlo teško. Ne moramo se brinuti da će se to u skoro vrijeme dogoditi jer kod nas naprosto ne postoji jasan cenzorski sustav.

Šefovi naše javne dalekovidnice prije nekoliko godina također su se uključili u proces označavanja. Te oznake možete vidjeti svaki dan zavirite li u program HRT-a. Pored natpisa serija '24', 'Ekipa za očevid' pa čak i sapunice 'Ljubav nema cijene' u zagradi stoji (12). Naravno, većina roditelja misli da je to natpis za nastavak serije, dok on ustvari označava da djeci, sa i ispod 12 godina života, nije preporučljivo gledanje tih serija, a oznaka je, vrlo vjerojatno, ostala još od Amera. Postoji i HRTovski natpis (18) no stvarno se ne sjećam kad sam ga zadnji puta vidio. Na našim su tv postajama još uvijek na snaži politički obojene cenzure, nema pravilnika po kojem se nešto smije prikazati ili ne, prosudba je stvar – morala i etike glavnog urednika ili urednice.

Komentari

Nema komentara.