Kad organizatori razočaraju - Dokumentarni
Home      Vijesti      Dokumentarni      Kad organizatori razočaraju

Kad organizatori razočaraju

Jagatićev dokumentarac o 30 najvećih skandala domaće rock scene, 'Kad muzičari šokiraju', premijerno je prikazan u Rijeci u sramotno neprikladnim uvjetima.

filmski.net 26.09.2005 0 komentara

Kad organizatori razočaraju

Na otvaranju Festivala nove umjetnosti - FONA 2005. u zagušljivoj atmosferi kafića riječkog multimedijalnog centra 'Palach' na TV prijamniku neodgovarajuće veličine premijerno je prikazan film Dubravka Jagatića 'Kad muzičari šokiraju'. Organizatori su razočarali mnoge koji su došli pogledati ovaj intrigantan uradak, jer prostor ni u najmanjoj mjeri nisu prilagodili projekciji. Stolice su bile rijetke i brzo razgrabljene, pa su skoro svi gledatelji stajali oko stolova kafića. Radi klaustrofobičnosti prostora u kojem je teško bilo vidjeti i sam televizor, mnogi su odlučili napustiti premijeru prije nego što je počela. Ostali su film mogli pratiti samo epizodno, s povremenim hvatanjem zraka ispred Palacha. Ideja da se premijera dokumentarca o šokantnim trenucima hrvatskog popa i rocka održi baš u kultnom klubu u glazbeno autentičnoj Rijeci, možda zvuči kao zanimljiv koncept, no oni koji su došli sa željom da film vide od početka do kraja, sigurno ne misle tako.

Film 'Kad muzičari šokiraju' nastao je 2005. godine i sastoji se od dva dijela u trajanju od po pedesetak minuta. Svaki dio sadrži 14 priča (prosječne duljine oko 3,5 minuta) iz povijesti hrvatske popularne glazbe koje su svojevremeno izazvale najveću pažnju javnosti. Ideju je Jagatić dobio prošle godine kada je na HTV-u emitirana serija '100 najšokantnijih trenutaka rock'n'rolla' rađena u produkciji glazbene televizije VH-1. Da bi izbjegao tračersko žutilo, Dubravko se odlučio za novinarski objektivnu formu naracije, koja gledateljima nastoji približiti vrijeme i okolnosti u kojima je priča šokirala. Stoga film obiluje dijelovima originalnih spotova, insertima iz arhive HTV-a, omotima albuma, fotografijama, te izjavama sudionika i svjedoka.

Odabirom ovakve forme redatelj se suočava s određenim teškoćama. Prije svega, u današnjem svijetu koji obiluje senzacionalizmom, kontroverzna izjava Neleta Karajlića 'Crko Maršal!', pa ni krvava glava Zoffa iz 'Grča' više nas ne mogu šokirati. Osim toga, redanje 'šoka za šokom', gledatelju može postati dosadno. Jagatić se protiv monotonije bori odabirom raznovrsnih likova s domaće scene, od radikalnih underground ekstremista do popularnih pjevača koji pune stadione, tako da u filmu svatko ima svog ljubimca. Lakše praćenje dokumentarca omogućuje svakako i njegova podjela na dva dijela.  

Sve u svemu, 'Kad muzičari šokiraju' Dude Jagatića sigurno nije toliko zapanjujući film kako se najavljivalo, ali je izvrstan dokument hrvatske glazbene povijesti i zanimljiva sociološka spoznaja, da je ono što nas je nekada užasavalo danas skoro normalna pojava. Najviše od svega šokirali su nas svojim nemarom organizatori projekcije filma,  pa se nadamo da će Jagatićev hvalevrijedan uradak uskoro negdje imati 'bolju premijeru'. U nekom prostoru gdje će biti više zraka i stolica, ili na TV-u.

Kad muzičari šokiraju, 2005 
Autor & redatelj - Dubravko Jagatić
Producent - Siniša David
Snimatelj - Jasenko Rasol
Montaža - Iva Kraljević
Autor glazbe - No Name No Fame
Špica & Jinglovi - Rootylicious
Dizajn zvuka - Vjeran Šalamon
Tonsko snimanje i obrada vokala/offa - Sven Delač
Pravna savjetnica - Kristina Delfin
Narator - Alen Balen

Dinko Lupi

Komentari

Nema komentara.