Silverdocs '05 – proslava realnosti - Dokumentarni
Home      Vijesti      Dokumentarni      Silverdocs '05 – proslava realnosti

Silverdocs '05 – proslava realnosti

Silverdocs je svoja vrata zatvorio već pred deset dana, pa je red da zaokružimo priču i predstavimo pobjednike. Sterling nagradu odnio je 'Darwin's Nightmare'.

m.n. 29.06.2005 0 komentara

Silverdocs '05 – proslava realnosti

Budući da su se ostvarila naša predviđanja o najperspektivnijima i da je 'Darwin's Nightmare' Huperta Saupera, koji kroz priču o ribi u jezeru Viktorija progovara o posljedicama kolonizacije, glasovima žirija osvojio prestižnu Sterling nagradu, a sretnici će ga ove godine moći pogledati na Motovun FF-u u glavnom programu.

Ostale ćemo nagrađene predstaviti redom. Najboljim je dokumentarnim shortom proglašen film 'Positively Naked' Davida i Arlene Donnelly Nelson, najbolji je glazbeni doc onaj Kevina McAlestera 'You're Gonna Miss Me', dok je publika svoje simpatije podijelila oko filmova 'Street Fight' Marshalla Currya i 'Boys of Baraka' Heidi Ewing i Rachel Grady.

Prije nego krenemo s predstavljanjem naglasit ćemo i dojmove žirija – svi su ovogodišnji filmovi na Silverdocsu predstavili pojedince uhvaćene u koštac s ekonomskim i socijalnim različitostima unutar zajednice, kao i svu težinu rasnih nejednakosti. 'Ostali su festivali duže na sceni, no mi smo samo u tri godine stigli do broja od 89 filmova iz 43 zemalja', ponosno ističe direktorica Patricia Finneran.

'Postively Naked' je priča koja prati fotografa Spencera Tunicka, proslavljenog po masovnim portretima golaća, koji za ovu priliku snima različite grupe HIV pozitivnih pojedinaca. Osim što su ogolili svoja tijela, osamdesetak je oboljelih otvorilo dušu te ispovijedilo svoja iskustva u borbi s AIDS-om. Najzanimljiviji dio ovog kratkiša je preklapanje reakcija koje su doživjeli HIV pozitivni i sam fotograf Tunick – okolina ih često odbacuje, nepovjerljiva je i puna predrasuda, pa upravo tim komadom Arlene i David Donnelly Nelson gledateljima predstavljaju čistu emociju.

You're Gonna Miss Me, Kevina McAlestera

'You're Gonna Miss Me' priča životnu priču rokera Rokya Ericksona koji se od 1966. bavi psihodeličnim rockom. Erickson je s nepunih 19. godina bio frontman benda 'The Thirtenth Floor Elevators' čiji je hit 'You're Gonna Miss Me' bio na vrhu svih top lista, da bi postepeno počeo zapadati u razna psihotična stanja i na kraju obolio od paranoidne shizofrenije. Da bi stvari bile gore, njegova ga previše kontrolirajuća majka odgovara od lijekova zbog čega on postaje sve ovisniji o njezinoj pomoći, a ovaj glazbeni doc čini shakespearijanskom pričom o disfunkcionalnim obiteljima.

Miljenici publike, 'Street Fight' i 'Boys of Baraka', bave se sasvim drugačijim pričama. Dok prvi naslov više prezentira političku priču (natjecanje mladog Corya Bookera koji želi starosjediocu Sharpeu Jamesu preuzeti gradonačelničku stolicu Newarka) , 'Boys of Baraka' govori o iskustvima dvadesetorice baltimoreskih studenata koji su dio svog školovanja proveli u eksperimentalnom internatu u Keniji.

Naš je izbor od ova dva naslova ipak pao na temu 'Boys of Baraka' (baraka na kiswahiliju znači blagoslov) gdje su se tete redateljice usmjerile na doživljaje četvorice dječaka, Richarda, Devona, Romesha i Montreya, koji su skloni poremećajima u ponašanju, što zbog teške obiteljske situacije. Da bi preokrenuli svoj život odlaze u Keniju gdje uče se uče ponašati i misliti u potpuno novoj sredini, rastu, tuguju i razvijaju se. Rezultat je prema svemu sudeći vrlo emotivan.

Pa živio nam, eto, Silverdocs!

Komentari

Nema komentara.