Leni Riefenstahl – opet hladnokrvna i zla - Dokumentarni
Home      Vijesti      Dokumentarni      Leni Riefenstahl – opet hladnokrvna i zla

Leni Riefenstahl – opet hladnokrvna i zla

Pronađene su fotke romske djece koje su navodno snimljene za snimanja filma 'Tiefland'. Riefenstahlova je klince navodno uzela iz konc-logora. I vratila natrag.

m.n. 27.06.2005 0 komentara

Leni Riefenstahl – opet hladnokrvna i zla

Kontroverzna, dugovječna (umrla je u 101. godini) i definitivno talentirana Leni Riefenstahl, već tradicionalno i nakon smrti sablažnjuje javnost. Deklarirana naci-autorica (mogli bismo reći, opinion makerica) koja je sama izjavila da se neizmjerno divila Hitleru, opet je pod lupom završila zahvaljujući fotografijama romske djece koje je anonimni vlasnik ponudio na prodaju.

Detaljnom je istragom utvrđeno da su 33 fotografije snimljene tijekom produkcije filma 'Tiefland', a stručnjaci smatraju da su romska djeca samo za potrebe snimanja nakratko izdvojena iz nacističkih logora da bi kasnije ipak bila vraćena u Auschwitz gdje su ugušena plinom. Učila je Leni mama – što posudiš - vrati!

Iako je optužbe da je znala za nacističke zločine te da je ponekad modele uzimala upravo iz logorskih okruženja, poricala cijelog svog života, predviđa se da bi analiza fotografija mogla baciti novo svjetlo na njezine veze s nacistima. Zanimljiv je podatak da je Leni jednom prilikom izjavila da su sva djeca na fotografijama danas živa i zdrava, zbog čega je njemački vrhovni sud odbacio sve optužbe koje su je mogle stajati i zatvora.

Fotografije su procijenjene na svotu koja se kreće od 2 do 3 tisuće funti po komadu, a urgirala su i svjetska udruženja Roma koja smatraju da bi fotografije trebale pripasti njima, posebice zbog zanemarivanja romskih žrtava u II. svjetskom ratu. Stručnjaci navode da su pronađene fotografije posebno dirljive i tragične zbog svoje jednostavnosti, a zanimljiv je i podatak da je 'Tiefland' zadnji film kojeg je Riefenstahlova snimila.

Iako je produkcija počela početkom 1930., premijerno je prikazan tek 1954., a sama je autorica svojedobno izjavila da ga je snimila jer se zasitila 'propagandnih filmova za plemenite svrhe'. Inspiriran je romantičnom španjolskom dramom i operom, a sama je Leni glumila glavnu junakinju, plesačicu Martu.
Komentari

Nema komentara.