Priča o pravom 50 Centu - Dokumentarni
Home      Vijesti      Dokumentarni      Priča o pravom 50 Centu

Priča o pravom 50 Centu

Kako hip hop stari, tako se širi i asortiman koji ide s njim. Uz CD-e, rapperi su počeli izdavati i modne kolekcije, a sada su na redu dokumentarci.

t.r. 23.03.2005 0 komentara

Priča o pravom 50 Centu

Upravo je objavljen prvi nastavak DVD serijala 'The Infamous Times', s podnaslovom 'The Original 50 Cent'. Ako niste bolovali od neke teške bolesti koja ja zahtijevala mrak i potpunu izolaciju, za 50 Centa ste morali čuti. Ako ipak niste čuli za njeg - to vam je onaj zli rapper zbog kojeg je zeko iz Shortyjeve pjesme postao gangster.

Prva asocijacija je da je riječ o docu koji govori o proboju nepoznatog klinca u svijet hip hopa. E, pa nije. Film govori o klincu iz Brooklyna, koji je reputaciju u njujorškom uličnom leksikonu stekao pljačkom i pucnjavom tijekom osamdesetih – pravom 50 Centu. Rapper, pravim imenom Curtis Jackson, si je po njemu nadjenuo ime.

Nije neuobičajeno da si rapperi daju imena po gansterima. Nas se tako u jednom dijelu karijere nazivao Nas Escobar, po čuvenom Pablu. Irv Gotti iz Murder Inc.-a se zapravo zove Irving Domingo Lorenzo Jr., ali si je nadjenuo prezime 'kralja New Yorka' Johna Gottija. Tu su Scarface i Capone, da ne nabrajamo dalje. A sada, dragi moji poklonici hip hopa – otkrit ćemo vam tko je pravi 50 Cent.

Priču o originalnom 50 Centu nam na DVD-u priča Bonz Malone, novinar (koji je sebe opisao i kao bivšeg zatvorenika). Kelvin Darnell Martin je rođen 24. srpnja 1964. godine u Bronxu gdje ga je odgojila baka. Dok je bio dijete je volio čitati – i tući se. Kako je odmalena bio fajter, prijatelji iz osnovne su ga prozvali Lil' Shaft, ne treba ni govoriti po kome. U tinejdžerskoj dobi se preseilo u Brooklyn, preciznije u Fort Greene. Negdje po putu je pokupio žeđ za 'bling-blingom', iako je i dalje bio pasionirani čitač. No, dok su normalni srednjoškolci razmišljali što nakon mature, Martin je zarađivao na staromodan način – krađom.

Iako je bio 157 centimetara nizak i 55 kilograma lagan, Martina su Magnumi (.357 i .44) učinili pravom dasom. Terorizirao je dilere koji su broj ubojstava u New Yorku digli u stratosferu, dok su ga oni skloniji strategiji 'upošljavali' zbog zaštite. Od njega samoga, naravno. Pravi 50 Cent je ubijen nekoliko mjeseci nakon svog 23. rođendana, a procjenjuje se da je do tada počinio tridesetak ubojstava. Barem tako kaže One Arm Monk, koji tvrdi da mu je bio blizak.

Doc osim o životu pravog 50-ja, otrkiva i istinu u gangsta-reperskim hip hop ratovima, o kojima repa svaka rap-faca u zadnjih deset godina. No, pitanje koje se samo nameće je zašto je Curtis, od svih ljudi na svijetu, odabrao baš 50 Centa i dao si nadimak po njemu? U filmu Jackson priznaje da je to učinio jer je znao da svi neće znati o kome je riječ. Ali, 'cijeli razred crnčuga je znao' – dodao je.

50 (rapper) je iz Queensa, a 50 (gangster) je iz Brooklyna. Za svakog tko se razumije u kriminalne teritorijalne podjele, pitanja se sama postavljaju. Zašto bi rapper uzeo ime gangstera neprijatelja iz nekog drugog kvarta? Zar rapperi ne predstavljaju svoj kvartove? Nekome je to očigledno smetalo. Postoji glasina da je gangster koji je 2000. godine iz blizine pucao u 50 Centa (rappera) ispred kuće njegove bake (devet puta, s pištoljem kalibra 9 mililmetara) bio prijatelj pravog 50 Centa. Ista glasina kaže da je ubojstvo naručio netko iz Murder Inc.-a, diskografske kuće u kojoj su Ja Rule, Irv Gotti, mala Ashanti i ostali.

I to je sve što ćemo vam reći. A DVD po cijeni od 16 dolara (manje od 100 kuna) možete naručiti ovdje.

Komentari

Nema komentara.