Aliens of the Deep: naš uvod u IMAX - Dokumentarni
Home      Vijesti      Dokumentarni      Aliens of the Deep: naš uvod u IMAX

Aliens of the Deep: naš uvod u IMAX

U distribuciju uskoro odlazi Cameronov IMAX dokumentarac 'Aliens of the Deep' - wtf is IMAX? Nova generacija laminata!?

h.p. 14.01.2005 0 komentara

Aliens of the Deep: naš uvod u IMAX

James Cameron trenutno doista radi na ekranizaciji manga stripa 'Battle Angel', ali za dva tjedna u kinematografe mu odlazi 'Aliens of the Deep', impresivni dokumentarac o neobičnim bićima i pojavama koje se upravo ovoga trena pojavljuju negdje u oceanskim dubinama majčice nam Zemlje. Okruživši se morskim biolozima (George Constanzu nije pozvao) i stručnjacima iz organizacije NASA, Cameron je zaronio do tzv. hidrotermalnih ispuha u podmorju i osim što je dokumentirao topografiju, floru i faunu, poigrao se i temama koje prosječno ljubopitljivom čovjeku ne padaju na pamet. Neobičan morski svijet i njegovo istraživanje ponukali su Camerona na špekulacije o istraživanju vanzemaljskih ekosistema.

Najzanimljivije tek slijedi! 'Aliens of the Deep' dokumentarni je film kojeg nećemo tako skoro dočekati ali ne zbog toga što naši distributeri nemaju sluha za dokumentarce ili što su budžeti nacionalnih televizija preskromni za mighty Camerona. Razlozi su uvelike prozaičniji. Hrvatska nema kino dvoranu u kojem bi se 'Aliens of the Deep' prikazao, a sudeći prema nedavnoj novinarskoj konferenciji pri zagrebačkom Cinestaru, neće je niti dobiti tako skoro. Magic word koji nam fali jest IMAX tehnologija u kojoj je dokumentarac sniman.

IMAX tehnologija snimanja i reproduciranja filma i nije tako nova izmišljotina: premijerno je prezentirana još 1970. godine u japanskoj Osaki prilikom tamošnjeg EXPO sajma. Riječ IMAX iskovana je iz sintagme 'Maximum Image', a koliko je ta slika uistinu maksimalna zaključite sami – priča o tehnološkim karakteristikama posljednjih godina sve popularnijeg kinoiskustva slijedi!

Princip rada

Sve počinje od kamere pa tako i u IMAXu. Kamera koja se koristi u toj tehnici snimanja nešto je teža od one uobičajene – njenih 38 kilograma spriječit će svakog napaljenog mladog snimatelja čak i da pomisli na Dogmin manifest! Velika kamera povlači za sobom i veliki film. 70 milimetarska trakavica sa 15 perforacija po sličici uvjetuje veliku kvalitetu slike – što je veći film na njega stane više podataka, a i sama slika poprima divovske dimenzije.

Platno (25 metara visoko!) na koje se tako snimljen film projicira napravljeno je od obojanog vinila s tisućama rupica. Zašto rupice? Da bi zvuk iz 20.000 watnih zvučnika smještenih iza platna nesmetano bušio gledateljske bubnjiće! Projektor je bitni element cjelokupne tehnologije jer njegova konsktrukcija dodatno podiže kvalitetu slike. Specijalno razvijena tehnologija po imenu 'rolling loop' koristi zračni pritisak kako bi film nježno prolazio ispred leće. Također, koristeći u cijelom tom procesu vakuum, film se doslovce lijepi na spomenutu leću, i čini projiciranu sliku desetak puta mirnijom nego što je slučaj kod konvencionalne tehnike.

Usporedbe radi...

Ne smije se zaboraviti niti podatak da ogromna slika brine za gledateljev periferni vid što pak daje cijelom iskustvu osječaj potpune autentičnosti, pa ni morska bolest ili tzv. bolest kretanja (doslovce!) nije isključena! Nesretnike kojim dobar dio ručka prilikom neke nabrijanije scene završi u nosu preporuča se žmirenje, hvatanje za sjedalicu; a kao posljednju soluciju i izlazak iz dvorane. :rig&štuc:

3D za IMAX naravno postoji i funkcionira na vrlo sličan način kao i dvodimenzionalan film: razlika je u tome što se snimanje odvija istodobno s dvije kamere (po jedna za svako oko), a oba se filma istodobno projiciraju publici naoružanu nezaobilaznim naočalama. 'Aliens of the Deep', Cameronov film kojim smo započeli cijelu priču oko IMAXa, snimljen je upravo u 3D tehnologiji (uostalom baš kao i njegov prethodni IMAX dokumentarac 'Ghost of the Abyss' – film o Cameronovom najdražem brodu, Titanicu).

Za sve koji bi htjeli provjeriti takvo što preporučamo izlet preko granice – Budimpešta, Beč i Prag provjereno imaju potrebnu infrastrukturu, a prometna povezanost s Lijepom Našom uopće nije loša ;) !

Više o 'Aliens of the Deep'

Komentari

Nema komentara.