Plašitelj kormorana na HTVu - Dokumentarni
Home      Vijesti      Dokumentarni      Plašitelj kormorana na HTVu

Plašitelj kormorana na HTVu

Dokumentarni film Branka Ištvančića 'Plašitelj kormorana' iz 1998. imate ponovo prilike pogledati na HRT1 u utorak 03.08. u 15.30. Pametna siesta.

31.07.2004 0 komentara

Plašitelj kormorana na HTVu

Redatelj Ištvančić i scenarist Davor Šišmanović su sa svojim 'Plašiteljem kornorana' oduševili i publiku i kritiku na DHFu 1998. gdje su pokupili i Grand Prix i Oktavijana. Neki ga priznati pratioci filmskih, ali i socijalnih zbivanja, ne želim ih nazvati kritičarima, ubrajaju me?u najbolje hrvatske dokumentarce devedesetih godina.

 

Film prati grupicu ljudi koji na ribogojilištu kod Donjeg Miholjca imaju za zadatak tjerati kormorane koji su glavne riblje štetoćine. Čini se jednostavnim, ali u stvarnosti to nije tako jer su kormorani zakonom zaštićene ptice, a kao još jedna otegotna okolnost – njihova su staništa u Ma?arskoj, a to njihovom poslu daje apsurdni predznak.

 

Zanimljivost više leži u činjenici da je taj posao egzistencijalna sigurnost ljudima koji ga rade pa dokle ima kormorana bit će i posla za njih. A to je ono čime se ovaj ....briljantno izrežiran i smišljen crnohumorni i apsurdni film... (Jurica Pavičić, Slobodna dalmacija, 1998.) ustvari i bavi.

 

'Plašitelj kormorana' je nastao u dokumentarističkoj produkciji HRTa, traje 30 minuta i nemojte ga propustiti – HRT1, utorak, 03. kolovoza.

 

Više o filmu – klik.

Komentari

Nema komentara.