Nukleus - Dokumentarni
Home      Vijesti      Dokumentarni      Nukleus

Nukleus

Rastući trend registracija udruga za promicanje kreativnih aktivnosti je vrlo vjerojatno najbolja stvar koja se događa u Hrvatskoj po pitanju kulture. Nukleus daje svoj doprinos.

22.06.2004 1 komentara

Nukleus

U najmanju ruku povoljne se stvari događaju tj. klima i ozračje postaju dobri za stvaranje kvalitetnih produkata. Nadajmo se da će nešto od navedene kvantitete i isplivati... Ono što doista obećavajuće izgleda je i novonastala udruga 'Nukleus'. Jako su mladi, a već smo mogli čuti za njih. Ako nigdje drugdje, onda u klubu Aquarius gdje su do sada organizirali dva koncerta, Beady Belle i Natasha Atlas, Transglobal Underground, Banco Gaia.

Nukleus je nastao prije svega par mjeseci, osnivači su joj Nataša Petrović i Siniša Juričić, a zamislili su je kao udrugu nezavisnih producenata, koji će se po potrebi okupljati u nekakve interesne sfere i zatim pomagati u realizaciji projekata. Otvorenog je tipa što znači da je otvorena za sve zanimljive i originalne ideje, a oni sami kažu: 'Nukleus je jezgra oko koje se vrte slobodni atomi'.

Razgovarali smo sa Sinišom Jurićićem i Vladom Gojunom. Siniša o razgranjavanju djelatnosti u udruzi, tj. uz filmsku produkciju, tu je i organizacija koncerata kaže: 'Koliko god bilo teško producirati glazbene događaje, oni su još uvijek financijski isplativiji nego proizvodnja filmova. Tako da u nekakvoj budućnosti možda čak vidim da bismo jednim financirali drugo jer je proizvodnja dokumentarnih filmova potpuno neisplativ posao u Hrvatskoj!'

Do sada su prodali dva filma HRTu od kojih je jedan dokumentarac o Jasenovcu, 'Čekanje' (naslovna fotografija), snimljen posve o vlastitom trošku, a novci od nekih sponzora i otkup od strane HRTa su došli naknadno. U dokumentarcu upoznajemo starca i staricu koji žive u selu pokraj Bjelovara i njihovu životnu priču. Starac je jedan od zarobljenika u Jasenovcu, i dok on priča o sjećanjima na logor, stara gospođa, njegova supruga, govori o tome kako joj je bilo dok ga je čekala i kako su se ponašali obližnji ustaše. Paralelno se prožimaju kadrovi njihovog sadašnjeg života.

Navedeni dokumentarac nije prošao baš najbolje na Danima Hrvatskog Filma, a Siniša komentira: 'Na DHF-u se dogodilo to da je izbornik (Zvonimir Jurić, op.a.) odlučio da ni ne pogleda naš film, što je njegovo legitimno pravo, ali s druge strane zašto se zove izbornikom ako ga nije ni pogledao. Ja potpuno sumnjam u kriterij njegovog odabira zato što je rekao da nije htio uzimati televizijske reportaže, ali je ipak uzeo neke.'

Za promjene na Danima unutar pet ili deset godina Siniša smatra da se izgubilo nešto što je prije bilo smotra, te da se bespotrebno počela nametati neka kompeticija nakon koje ostane puno zakinutih ljudi. Siniša smatra da se Danima dogodilo isto ono što se događa i Pula Film Festivalu, a to je nedostatak koncepcije dok Vlado dodaje da bi dani trebli održati reiting manje manifestacije, a ne težiti nekakvom glamuroznom projektu, jednostavno bi trebali biti ogled cjelokupne Hrvatske produkcije.

Nukleus ima u pripremi film o čovjeku oboljelom od raka, osobi s nizom životnih problema koji je samo dio mase u gradu i nitko ga ne primjećuje i dokumentarac o Radiju 101 u produkciji Nukleusa, Radija 101 i Akademije Dramske Umjetnosti. Dakle, jedna vrlo uznemirujuća životna urbana priča, kako oni kažu 'zaustavljeni isječak života' na kojoj radi Vlado Gojun i dokumentarac o nekada studentskom i vrlo provokativnom pokretaču gradskih struja i misli, Radiju 101, na kojem rade Lana Šarić, Petar Orešković i Siniša Juričić.

Najavljuju i mnoge druge zanimljive projekte poput 'Zločeste djece' na televiziji, ali o svemu tome ćemo još pisati jer će vjerojatno vrlo zabavno biti pratiti njihov razvoj.

Snimatelj filma 'Čekanje' i autor naslovne fotografije je Robert Krivec.

Komentari
A: saabaric 25.03.2009 Pogledaj profil

Je, i nakon cijele priče, Siniša je postao jedan vrlo zavisni producent - radi u "riba ribi grize rep", produkciji koja je u vlasništvu agencije, sami sebi namještaju natječaje.