Bunarman Branka Ištvančića na SILVERDOCSu - Dokumentarni
Home      Vijesti      Dokumentarni      Bunarman Branka Ištvančića na SILVERDOCSu

Bunarman Branka Ištvančića na SILVERDOCSu

Kratki dokumentarni film 'Bunarman' redatelja Branka Ištvančića uvršten je u konkurentsku kategoriju kratkog filma na festivalu SILVERDOCS u Americi.

17.05.2004 0 komentara

Bunarman Branka Ištvančića na SILVERDOCSu

Bunarman je 30 minuta dug dokumentarac o Antunu Gabajčeku - Nuni koji se bavi jednim izumirućim zanatom - kopa bunare. Za taj teški fizički posao koristi oruđe na 'mišićni pogon'. Nema stojeva, svrdla, dinamita i sličnih pomagača. Ako ste do sada već pomislili kako je Nuno pomalo mazohističke naravi, prevarili ste se. Fizička snaga još  uvijek je jedini način da se bunar napravi kako treba, ovoj grani struja i strojevi još nisu prišli.

Kako bi bunar bio što kvalitetniji i dugotajniji, a voda iz njega što bolja i čišća, potreban je veliki fizički napor, promišljanje, vlastita strategija i gomila vlastoručno izrađenog oruđa. Kao osoba koja ima sve to, Nuno i njegov mukotrpan posao centar su ovog dokumentarca. Dijaloga nema. Pratimo Bunarmana na njegovom putu: ulazim - kopam rupu - zidam bunar - izlazim, a od zvukova se tu i tamo čuje koji grif na gitari Kreše Blaževića iz bivših Animatora.

Sirova rupa

Materijal je nastao u produkciji dokumentarnog programa HRTa, datira iz 2003. od kada je prikupio nekoliko bitnih nagrada: Nagrada za najbolju režiju na DHFu 2003, Oktavijan Hrvatskog društva filmskih kritičara za najbolji dokumentarni film na istom DHFu te nekoliko priznanja sa stranih festivala.

SILVERDOCS, nastao u kooperaciji Američkog Filmskog Instituta i Discovery Channela, održava se od 15. do 20. lipnja 2004. u Washingtonu. Od 1000 prijavljenih filmova iz 50ak zemalja, prikazat će ih se 68. 'Bunarman' je u konkurenciji kratkog filma ispod 50 minuta, a pobjedniku ide nagrada od 5000$. Prošlogodišnji je pobjednik u dugometražnoj konkurenciji bio 'My Architect' Nathaniela Kahna.

Završna faza

Branko Ištvančić rođen je 1968. u Subotici, filmski je i TV redatelj, živi u Zagrebu, radi na HRTu. Trenutno ima u pripremi još nekoliko projekata u raznim produkcijskim fazama: 'Jučer, danas, ništa', dugometražni dokumentarac kojeg radi sa scenaristom Silviom Mirošničenkom (pročitajte na FILMSKI.NETu interview), te srednjemetražni dokumentarac 'Album' u produkciji FACTUMa.

Sretno!

www.silverdocs.com
više o dokumentarcu
www.istvancic.tk

Komentari

Nema komentara.