Disneyevi psi loše spavaju - Animirani
Home      Vijesti      Animirani      Disneyevi psi loše spavaju

Disneyevi psi loše spavaju

Pluton i ostali psi iz crtića Walta Disneya moraju hitno otići veterinaru - službeno im je dijagnosticiran poremećaj spavanja!

s.p. 14.07.2009 0 komentara

Disneyevi psi loše spavaju

Znanstvenici svašta otkriju - čak i to od čega boluju psi u crtiću! Istraživači iz Barcelone objavili su 2007. kako psi u klasičnim crtićima Walta Disneya pokazuju simptome poremećaja spavanja. Priča je više nego zanimljiva, prvo je zabilježeno kako je za vrijeme gledanja 'Pepeljuge' jedan znanstvenik primijetio da se pas iz tog crtića ponaša jako slično navedenom poremećaju. Zatim je uslijedila ozbiljno istraživanje u kojem je cijela ekipa analizirala sve Disneyeve klasične crtiće, od dugometražnih do kratkih.


'Dama i skitnica' ('Lady and the Tramp'), isječak sa starim psom koji boluje od poremećaja spavanja.

Psi s lošim snom pronađeni su u još tri filma, 'Dami i skitnici' iz 1955. /naslovna/, dugometražnom 'The Fox and the Hound', te kratkometražnom 'Pluto's Judgement Day'. U svim tim filmovima identificirani su ostarjeli mužjaci koji uzdišu, cvile, dahću i trzaju se, i to obično dok sanjaju da bježe ili naganjaju nekoga. U 'Dami i skitnici' pas istovremeno gubi pamćenje i osjetilo njuha, dva simptoma koja se povezuju s ljudskim poremećajem spavanja. Sva 4 filma izdana su prije nego što su znanstvenici prvi put opisali te simptome i kod ljudi i pasa.

I u ostalim filmovima u Disneyevoj produkciji zamijećene su pojave mjesečarenja, noćnih mora, hrkanja, pospanosti, nesanice i ostalih simptoma koji se obično u crtićima pojavljuju da izazovu komični efekt. Na kraju znanstvenici odaju priznanje Disneyevim scenaristima za koje kažu da su bili 'pronicljivi promatrači spavanja i njegovih poremećaja.' Tko zna, možda da 'Damu i skitnicu' uvedemo kao obaveznu lektiru za Medicinski fakultet?

Komentari

Nema komentara.