Animafest završio, ali još traje - Animirani
Home      Vijesti      Animirani      Animafest završio, ali još traje

Animafest završio, ali još traje

Usamljene sestre, kržljavi zec, izluđene stjuardese i shizofreničari osvojili simpatije publike i žirija ovogodišnjeg Animafesta. Pogledajte!

z.m. 06.06.2008 1 komentara

Animafest završio, ali još traje

Uzrečica 'na kraju se mrtvi broje' itekako može vrijediti za ovogodišnji Animafest. Zbog zgusnutog festivalskog programa i mi i organizatori smo mrtvi umorni, a i nagrade su podijeljene filmovima koji se bave smrću. Tako je najvažniju, Veliku nagradu, odnio bizarni, ali vrlo simpatični britanski film 'Sestre Pearce' autora Luisa Cooka. Priča je to o dvije osamljene i oronule sestre koje žive na obali i sakupljaju brodolomce – njihova tijela suše u sušari i s tako prepariranim ljudima pijuckaju popodnevni čaj.

Nagradu Zlatni Zagreb žiri je dodijelio njemačkom filmu 'Kržljavi' /naslovna/, priči o dječaku koji od ujaka na poklon dobiva zeca – igrat će se s njime godinu dana, a onda ga pojesti. Nagradu Zlatko Grgić dobio je 'Hezurbeltzak, obični grob' Španjolke Izibene Oñederra, o baskijskoj riječi hezurbeltzak (crne kosti) kojom se opisuju socijalno nevidljive skupine.


'Sestre Pearce', r: Luis Cook, Velika Britanija, 2007.

Posebne nagrade žirija pripale su mađarskom 'KJFG No. 5' Alekseia Alekseeva za izvanredan humor, nizozemskoj 'Prognozi' Adriaana Lokmana za najbolji film bez dijaloga, a kanadskoj 'Gospođi Tutli Putli' Chrisa Lavisa i Macieka Szczerbowskog za filmski jezik koji kreira snažnu atmosferu.

Posebna priznanja velikog žirija dobila su tri filma: 'Sony Bravia: Play – Doh', Franka Budgena i Darrena Walsha iz Velike Britanije je šarena i svježa reklama za televizor, 'Voljeni' Samanthe Moore su također vizualno šarena priča, ali o tužnoj temi AIDS siročadi, a 'Ona koja mjeri' domaćeg autora Veljka Popovića je oduševila korištenjem 3D animacije koja ostavlja dojam organske izvedbe.


'Sony Bravia: Play – Doh', r: Frank Budgen, Darren Walsh, Velika Britanija, 2007.

Studentsko natjecanje okupilo je 79 naslova, a nagrada Dušan Vukotić pripala je finskom 'Neodoljivom osmjehu' autorice Ami Lindholm. Film govori o izmučenoj stjuardesi koja sa smiješkom pokušava udovoljiti svim mrzovoljnim putnicima. 

Dječji žiri odabrao je svoje favorite i najboljim proglasio njemački 'Moj sretni završetak' Milena Vitanova. Film je to o psu koji hvata svoj rep i postaje najbolji prijatelj s njim – slatka posveta tradicionalnoj stop-animaciji.

Publika je također rekla svoje – odabrali su 'KJFG No. 5', koji je dobio posebna priznanja i velikog i dječjeg žirija. Poseban žiri studenata animacije i novih medija najboljim je proglasio francuski 'Skhizein' Jérémya Clapina, neobičnu priču o čovjeku koji nakon udara meteorita ostane pomaknut točno 91 centimetar od svoga tijela – dirljiva i originalna priča o shizofreniji.

Nagrađeni filmovi: 'Neodoljivi osmijeh', 'Moj sretni završetak', 'Voljeni' i 'Skhizein'

Projekcija nagrađenih filmova održat će se danas u 21.30. u kinu Europa. U Europi je danas na programu i izbor od 7 filmova koje dječji žiri preporučuje svojim vršnjacima u 13.00, a Animafest je one starije odlučio počastiti dugometražnim animiranim hororom 'Strah od mraka' u 17.00 sati, također u kinu Europa.
 
Za zaposlene roditelje koji tijekom tjedna nisu stigli pogledati filmove, u kinu Europa sutra je na redu Animirana subota za djecu – u 11, 17 i 19 sati reprizirat će se filmovi iz dječjeg programa, pogodni za uzrast od 4. do 8. razreda osnovne škole.

Komentari
A: jurica 06.06.2008 Pogledaj profil

...i ni rijec o skandalu sa zatvaranja? Zimonicevoj "zahvali" Marusicu? komentaru o Vanji Kaludjeric kao "neposlusnoj kceri koja ne slusa i bezobrazna je", Olinki Vistici kao "punici vjestici"?

ni u jednom mediju?

jos cu pomisliti da hrvatsko novinarstvo nije jednako prema svima... hm, hm...