Miki Maus – zločinac, a ne heroj - Animirani
Home      Vijesti      Animirani      Miki Maus – zločinac, a ne heroj

Miki Maus – zločinac, a ne heroj

Otkriveni su snimci koji razotkrivaju Mikija kao agresora nad nevinim Japancima i Francuzima. Suradnici u zločinačkom poduhvatu: Pajo i Popaj.

s.p. 20.03.2008 0 komentara

Miki Maus – zločinac, a ne heroj

Zaslužuje li Miki Maus da bude izveden pred sud za ratne zločine? Pa, prema izvorima koje smo pronašli, mogao bi biti suđen za vođenje agresivnog rata, ratne zločine i zočine protiv čovječnosti. Bilo bi to dovoljno i za doživotnu robiju, samo što snimci 'zločina' i nisu vjerodostojni – to je ratna propaganda osovinskih sila, koje su bile spremne ratovati sa SAD-om i crtanim likovima koji su simbolizirali američku kulturu.

Tako imamo crtić (naslovna) koji je nastao nakon japanskog napada na Mandžuriju, nakon čega je Liga naroda Japan proglasila agresorom. U strahu od napada SAD-a japanski desničari počeli su propagandni rat – žurnalima i crtićima. Miki Maus je odabran kao simbol Amerike i 'zapadnjačkih imperijalista' jer je baš u to vrijeme bio jako popularan u Japanu. Američki crtići su i stilski utjecali na japansku animaciju, pa tako i na ovaj crtić.


'Slikovnica iz 1936' ('Momotaro vs. Mickey Mouse'), japanski crtić o budućoj američkoj agresiji – na čelu osvajača je Miki Maus

U njemu zločesti Miki na čelu vojske letećih miševa (pterodaktilskog izgleda) napada otok na kojem žive miroljubiva japanska stvorenja. Nakon ultimatuma da predaju otok, stanovnici se bune, Miki na čelu vojske zmija i krokodila napada, a njegova avijacija gađa civile (agresija+ratni zločin!). Ipak, Japancima u pomoć pristiže junak iz nacionalne bajke Momotaro i pobjeđuje agresora Mikija, pa počinje sveopće veselje i ples na otoku. 

Postoji i još jedan propagandni film u kojem Miki i ostatak njegove američke ekipe napada i bombardira nevine civile. Kvislinški režim vichyjevske Francuske radio je propagandne filmove u kojima je prokazivao savezničke 'laži', a prepoznatljivi simbol Amerikanaca bio je, naravno, Miki Maus. U filmu saveznički radio Francuzima šalje poruke o budućoj slobodi i blagostanju, dok Miki i njegovi suradnici (Pajo Patak i Popaj!) iz čiste zabave bombardiraju Francuze.


'Nimus Libere' - Miki, Pajo, Popaj i ostali 'saveznički agresori' bombardiraju civile u propagandnom crtiću francuskih kvislinga

Crtić je inače prikazan u filmu 'L' Oeil de Vichy' ('The Eye of Vichy') Claudea Chabrola, dokumentarcu u kojem poznati redatelj razokriva propagandu francuskih nacista. Primjera takvih crtića bi bilo još, no nećemo pretjerivati, da ne bi ljudi još i povjerovali. Zato se na kraju ograđujemo - naslov i podnaslov su samo neslana šala. Miki i ostatak Disneyevog društva su slobodni od svih optužbi.   
 
 

Komentari

Nema komentara.