Animirani Made in Japan - Animirani
Home      Vijesti      Animirani      Animirani Made in Japan

Animirani Made in Japan

Koji Yamamura spašava kitove, Miyazaki junior Zemaljskomorska kraljevstva, a japanske djevojčice putuju kroz vrijeme.

p.h. 07.09.2007 0 komentara

Animirani Made in Japan

Koji Yamamura, japanski redatelj i animator koji je s crtićem 'Gora Glava' osvojio veliku nagradu žirija na Animafestu 2004., a dvije godine kasnije se kao počasni predsjednik zagrebačkim animanijacima predstavio kratkišem 'Crocodile', novi film nije snimio za festivale, već za japanske Zelene. Yamamura je za japansku podružnicu Greenpeacea snimio dvominutni animirani kratkiš 'Man&Whale'. Greenpeace Japan smatra da bi Japanci trebali zahvaliti kitovima jer im je meso tih sisavaca u poslijeratnom periodu bio jedini izvor proteina i pronaći načina za mirnu koezistenciju kitova i ljudi u Japanu. Junak filmića je ravnatelj jedne primorske škole kojeg sličica koju je naslikao u djetinjstvu vraća u prošlost. Uostalom, klik... Na Tubeu, je dostupna i 'Gora glava' iz 2002. Pa uživajte..


Man & Whale, Koji Yamamura

Goro Miyazaki, donedavno poznatiji kao sin velikog Hayaoa, u protekloj se godini dokazao kao redatelj dostojan prezimena. Premda mu je tata predviđao propast, njegov 'Gedo Senki' ('Tales From the Earthsea'), premijerno prikazan na Mostri 2006. u protekloj je godini bio na samom vrhu japanskog box officea, te zaradio nominaciju japanske Akademije za najbolji animirani film.

Miyazakiju mlađem je kao predložak za scenarij poslužio roman Ursule K. Le Guin 'A Wizard of Earthsea', nagrađivane prve knjige iz serijala 'Earthsea'. Film prati Geda, lutajućeg čarobnjaka koji si uzima u zadatak da iz svog Zemaljskomorskog carstva istjera zle sile koje su ga zaposjele. Ne bi li otkrio zašto se u posljednje vrijeme zemaljskomorčani ponašaju čudno, te im se ukazuju zmajevi, bića koja nikako ne bi smjela pripadati ljudskom svijetu, Goro kreće na put i susreće princa Arrena, preplašenog i sramežljivog tinejdžera koji će mu pomoći da obavi teški zadatak.


Tales From the Earthsea, r. Goro Miyazaki

Bombončić smo ostavili za kraj. Radi se o filmu koji je pak odnio nagradu japanske Akademije, još dvije značajne u Japanu – (Hochi Film Awards Mainichi Film Concours) te specijalno priznanje minulog Annecya.'Tokikake'/NASLOVNA/ iliti ‘The Girl Who Leapt Through Time’ redatelja Mamoru Hosoda nastao je u produkciji MadHouseai Kadokawe. Film nastavlja tamo gdje je stala priča manga predloška ‘Djevojčica koja je pobijedila vrijeme’ Tsutsuija Yasutake, a junakinja je djevojčica Makoto koja ima sposobnost da putuje kroz vrijeme I ‘popravlja’ događaje iz prošlosti. Stvari se zakompliciraju kad se Makoto zaljubi u Chiacija, dječaka iz budućnosti koji se mora vratiti u svoju dimenziju.


The Girl Who Leaped Through Time, r. Mamoru Hosoda

Komentari

Nema komentara.