Disneyeva princeza vrijeđa crnce i Francuze - Animirani
Home      Vijesti      Animirani      Disneyeva princeza vrijeđa crnce i Francuze

Disneyeva princeza vrijeđa crnce i Francuze

Crna princeza uvrijedila je publiku, a nije još ni nacrtana. Disney tvrdi da su sve samo glasine, te da je njihova princeza pristojna cura

s.p. 14.05.2007 0 komentara

Disneyeva princeza vrijeđa crnce i Francuze

Već smo najavljivali snimanje Disneyevog crtića o crnoj junakinji, 'The Frog Princess', koji je trebao osvježiti imidž te korporacije i  pokazati da je i studio Disney osjetljiv na rasna pitanja. Disney stalno napadaju da su im filmovi  puni stereotipa o Azijatima i crncima, zbog čega se ovaj film činio kao odlična prilika da se veliki studio pokaže u tolerantnijem svjetlu. No, umjesto pohvala, Disneyu su sa svih strana počele stizale pokude i pozivi na bojkot. Naime, na filmu posvećenoj stranici Wikipedije pojavili su se detalji o sadržaju naslova koji tek počinje sa snimanjem, a već je razljutio mnoge pripadnike crnačke zajednice.

Navodno je originalna zamisao bila da glavni lik ovog filma bude crna sluškinja, Maddy, koja se zaljubljuje u bijelca zvanog Duvalier, a iscurilo je i da je glavni negativac crnac, i to vudu svećenik. Stereotipna podjela uloga i robovske konotacije razbjesnili su mnoge, a Disney je pod pritiskom napravio određene promjene. Ime Maddy, koja zvuči poput robovskog nadimka, izmijenjeno je u Tiana, a i junakinja više nije sluškinja. I radni naslov filma, 'The Frog Witness' (može se prevesti kao 'Žabarska princeza'), također je izmijenjen jer je zvučao kao uvreda Francuzima, pa je novi naslov postao 'Princeza i žaba'.

Glasnogovornica Disneya Heidi Trotta, izjavila je u ime tvrtke samo to 'da će Princeza Tiana biti heroina u rangu ostalih Disneyevih likova', a budući je film još daleko od završetka, studio je izjavio da 'ne želio odavati detalje o svojem projektu', već samo 'demantirati glasine' o rasnim stereotipima. Ipak, predstavnici Disneya nisu iznijeli ostale detalje oko likova, i priznali su promjenu radnog naslova 'The Frog Princess', pa se nagađa da je buka koja se digla prisilila Disney da izmijeni imena i likove kako bi izbjegao bojkot.

U svakom slučaju, film će biti prilagođen što široj publici i zaslađen s puno tipičnih dječjih songova. Glasine bruje da će zvijezda 'Komada iz snova' Anika Noni Rose podariti glas Princezi Tiani, a u konkurenciji za tu ulogu spominju se i Jennifer Hudson, Alicia Keys i Tyra Banks.

Komentari

Nema komentara.