Budućnost animiranih filmova je 3-D - Animirani
Home      Vijesti      Animirani      Budućnost animiranih filmova je 3-D

Budućnost animiranih filmova je 3-D

Do 2009. nekoliko se tisuća kina planira opremiti 3-D tehnologijom, a u novome će ruhu biti prikazani i klasici poput Burtonova `Vincenta`.

m.k. 04.04.2007 0 komentara

Budućnost animiranih filmova je 3-D

Od svojih početaka animirani je film pronalazio alternativne načine dočaravanja iluzije ljudskog pokreta na velikome platnu. I iako postoji više raznih vrsta animacije, široka je publika najbolje prihvatila 2-D animaciju. S napretkom tehnologije dvodimenzionalnu je animaciju zamijenila računalna, a budućnost joj je, kako stvari stoje, trodimenzionalna.

Treća dimenzija iz termina 3-D odnosi se na dubinu, postiže se simultanim snimanjem dvjema kamerama identičnih svojstava pod kutom od 90 stupnjeva, a najnovija kompjuterska tehnologija trodimenzionalnost postiže potpuno digitalno, bez upotrebe dvostrukih kamera. No, da bi 3-D iskustvo bilo kako treba, kinodvorane trebaju biti opremljene posebnim digitalnim projektorima koji omogućuju uživanje u ovome tipu filma.

U Americi je tek 600-tinjak kina opremljeno adekvatnom prikazivačkom tehnologijom, Variety javlja da se do 2009. očekuje porast broja opremljenih kina na nekoliko tisuća, a u prilog tome idu i planovi studijskih glavešina `Disneya` i `DreamWorksa`.

U proteklih je godinu dana nekoliko filmova distribuirano paralelno u dvodimenzionalnom i trodimenzionalnom izdanju, a uspjeh `Kuće monstruma` i svježe `Obitelji Robinson` (koja je trećinu svoje zarade u prvome tjednu prikazivanja utržila upravo u 3-D kinima) pokazao je da u prikazivanju animiranih filmova postoji još granica koje se trebaju prijeći.

DreamWorks se u cijelosti planira prebaciti na 3-D, a prvi u nizu filmova bit će `Monsters vs. Aliens` /NASLOVNA/ koji u proljeće počinje s pretprodukcijom. Film će od samoga početka biti sniman u 3-D tehnici, koja se ranije dodavala naknadno, u postprodukciji i čime je film gubio na kvaliteti. `Monsters vs. Aliens` najavljen je za 2009., a očekuje se da će do tada većina kina podržavati tehnologiju koju trenutno distribuira tvrtka `Reel D`. Na opremljenost kina računa i nadolazeći `Avatar` Jamesa Camerona, o čemu smo vas obavijestili ovdje.

Zanimljivo je da će kvalitetu dubine dobiti i neki stariji animirani filmovi koji će tako na nov način biti prezentirani novoj generaciji gledatelja. Već smo pisali o 3-D verziji Burtonova `A Nightmare Before Christmas`, a na red je došao i jedan od njegovih najranijih radova, animirani kratkiš `Vincent` iz 1982.

`Vincent` je 6minutna stop-animacijom dočarana priča o dječaku koji si umišlja da je Vincent Price, a odlikuje ga romantično-košmarna atmosfera karakteristična za Burtonov stil. Zanimljivo je i to da je narator u filmu nitko drugi nego mr. Price himself!

Burtonov kratkiš prikazivat će se zajedno s `Noćnom morom`, a najavljeni su za listopad ove godine.

Komentari

Nema komentara.