Miyazaki ulovio zlatnu ribicu - Animirani
Home      Vijesti      Animirani      Miyazaki ulovio zlatnu ribicu

Miyazaki ulovio zlatnu ribicu

Japanski animacijski div kuha veliku morsku priču o dječaku i princezi - zlatnoj ribici. Crtić izlazi u ljeto 2008., a bit će, kaže, veći od 'Totora'.

p.h. 20.03.2007 0 komentara

Miyazaki ulovio zlatnu ribicu

Prošle godine smo primijetili kako Hayao Miyazaki šeće po Kobeu sa svojom ekipom i traži lokacije kuhajući nešto veliko za studio Ghibli. Crtić tada nije imao službenog naslova, a scenarij i detalji su držani podalje od očiju javnosti. Osim mističnog držanja i činjenice da je animacijskom magu za oko zapela prastara kavana u okolici Kobea, znatiželju je dodatno podgrijavala i činjenica da je storyboard izrađen, po prvi puta u povijesti Ghiblija, u tehnici akvarela.

Jučer, 19.03 u emisiji NNN News, japanski distributer Toho objavio je je ekskluzivnu prvu fotku predstojećeg Miyazakijevog čuda/NASLOVNA/ kome se sad zna i naslov -'Ponyo On a Cliff' 'Gake no ue no Ponyo'). Priča se vrti oko 5-godišnjeg dječaka Sosukea i njegove prijateljice, zlatne ribice princeze Ponyo koja ima jednu želju - da postane djevojka. Kao model za naslovnog junaka poslužio mu je vlastiti unuk, a važna mjesta unutar priče, osim dječaka i ribice imaju otac majka i litica. Gotovo 80% radnje se događa na moru, pa je redatelju veliki izazov biti prikazati more u ručno crtanoj tehnici, izjavio je šef Ghiblija Toshio Suzuki.

Premda je još nakon 'Pokretnog dvorca' najavljivao povlačenje, Miyazaki je daleko od penzije: 'Kako vrijeme prolazi, crtani likovi će polako padati u zaborav, želim napraviti nešto za buduće generacije', izjavio je u jednom intervjuu. Osim tri kratkiša koja smo vam pokazali ovdje, a koji se mogu pogledati isključivo u Ghibli muzeju u Mitaki i gigantskog sata inspiriranog 'Pokretnim dvorcem' koji krasi ulice četvrti Shoidome u Tokiju, stari je majstor u međuvremenu ispunio 23 stranice kolorirane mange za japansko izdanje dječje fikcije na temu 2. svj. trata 'Blackham's Wimpey' Roberta Westalla

Blackham's Whimpey

Puno je razloga zbog kojih Miyazaki ne može u mirovinu. U jednom tv intervjuu prošle godine, šef Ghiblija, Suzuki spomenuo je kako se Walt Disney bezuspješno trudio napraviti lik koji bi zasjenio Mickey Mousea, te da jednako tako Miyazaki ne može napraviti lik koji bi zasjenio Totora. Kad je Miyazaki to čuo, poludio je i rekao, napravit ću to. Drugi poticaj dolazi od rivalstva Hayaa i njegovog sina Goro Miyazakija koji je sa svojim crtićem 'Gedo Senki', premijerno prikazanim na Mostri 2006. bio na samom vrhu japanskog box officea, premda mu je slavniji otac predviđao propast.

Komentari

Nema komentara.