Poslastice kanadske animacije - besplatno i online!! - Animirani
Home      Vijesti      Animirani      Poslastice kanadske animacije - besplatno i online!!

Poslastice kanadske animacije - besplatno i online!!

Kanadska škola animiranog filma slavi 65. rođendan prigodnim DVD hommageom Normanu McLarenu i s 50 online animiranih slatkiša.

p.h. 15.09.2006 0 komentara

Poslastice kanadske animacije - besplatno i online!!

U svijetu pokretnih slika, 2006. je godina Normana McLarena. Kanadska škola animiranog filma ove godine obilježava 65. rođendan uz prigodni hommage National Film Boarda legendi animiranog filma McLarenu koji, između ostalog, uključuje i bogato opremljen DVD box Master's Edition sastavljen od 7 dvd-a s kompletnim filmskim opusom, tehničkim bilješkama, zapisima i dokumentarnim materijalom o životu slavnog animatora.

Druga, i za one tanjeg džepa sretnija vijest vezana uz taj veliki jubilej jest da na web stranicama kanadskog NFB-a odnedavno možete pogledati čak 50 animiranih poslastica pripadnika kanadske škole nastalih u razdoblju od 1942. do 2002.

Radovi uključuju i klasike kao što je 'Air' Paula Driessena, Norman Mc Larenovo poigravanje perzistencijom oka 'Blinkity Blank', 'Hen Hop', 'Le Merle' i legendarni 'Neighbours' s Grantom Munroom /NASLOVNA/ u kojem animira istog tehnikama za animiranje slika i lutaka, 'The Impossible Map' Evelyn Lambart, 'A Chairy Tale' Mc Larena i Claudea Jutre, priču o buntovnoj stolici koja se pokreće uz muziku Ravi Shankara i Chatur Lala, 'Hunger' Petera Foldesa, 'Mindscape' Jacquesa Drouina nastao u pinscreen tehnici, ali i friškijih, kao što su 'Flux' i 'Blackfly' Chrisa Hintona, 'Christopher, Please Clean Up Your Room' Vincenta Gauthiera...

Priča s kanadskom školom počela je krajem 1941. kad je predsjednik NFB-a zamoilo McLarena da skupi ekipu mladih animatora. Tada su u kanadski NFB počeli polako kapati Evelyn Lambart, Jean-Paul Ladouceur, René Jodoin, Grant Munro, Robert Verrall, Paul Driessen...

Od osnutka su sa školom surađivali mnogi svjetski velikani a la Derek Lamb, Alexandre Alexeïeff, Foldès, hrvatski animator Zlatko Grgić, Lotte Reininger ('Aucassin and Nicolette' iz 1976.), češki animator Bretislav Pojar ('Balablok', 1972), Britanka Alison Snowden, i da ne drobimo dalje, svim željnim i voljnim ljubiteljima klasičnih, avangardnih, eksperimentalnih i začudnih animiranih formi predlažemo temeljitiji upliv u službenu historiju Škole.

Komentari

Nema komentara.