Animateka, animirani filmovi uz čašu vina! - Animirani
Home      Vijesti      Animirani      Animateka, animirani filmovi uz čašu vina!

Animateka, animirani filmovi uz čašu vina!

Animateka, međunarodni festival animiranog filma, Ljubljana, 13.-17.12. Nekoliko pitanja uputili smo Igoru Prasselu, direktoru festivala.

v.h. 12.12.2005 0 komentara

Animateka, animirani filmovi uz čašu vina!

Festival animiranog filma, Animateka, kod naših susjeda dobro je startao prošle godine, kažu svi koji su bili. U nadi da će opet biti tako pripremao se i ovogodišnji program koje ima podnaslov ‘Hanging Around’ (po nazivu ilustracije festivalskog gosta/autora MS Bastiana, koji je ujedno i autor festivalskog plakata). Opet se kreće u Kinodvor, kino dvoranu u centru Ljubljane, po novu dozu animiranog filma. Pogledajte program, pročitajte tekst. Možda vas nešto zagolica. Na koncu, Ljubljana zaista nije daleko.

FILMSKI Za početak nam dajte jedan rezime prvog festivalskog izdanja.
Za svaki su festival najteže prve tri godine. Animateku smo pokrenuli na potpuno partizanski način prošle godine. Ekipu je tvorila grupa volontera i nismo baš znali što očekivati. Festival je prošao s ekstremno dobrim odazivom medija i publike (zadovoljni su bili i sponzori), tako da smo svi bili potpuno oduševljeni i mislili smo da će biti ove godine lakše. Ali, u međuvremenu se desilo nekoliko žalosnih stvari. U travnju je umro direktor Slovenske kinoteke Silvan Furlan, koji je festivalu davao veliku podršku, potom smo usred ljeta dobili negativni odgovor za financiranje festivala od programa Europske unije Media Plus, i vrlo malenu financijsku podršku od slovenskih javnih financera (Filmski Sklad i grad Ljubljana). Isto tako, sponzori nisu više bili toliko oduševljeni festivalom, tako da smo u 9. mjesecu razmišljali da li bi uopće išli u pripremu drugog izdanja. Na svu sreću opet je pobijedio partizanski moral ekipe i početkom 10. mjeseca krenule su pripreme.

Festivalski plakat, autor MS Bastian

FILMSKI Po konceptu festivala naglasak stavljate na autora dok se u isto vrijeme orijentirate na animirani film Istočne i Srednje Europe, koji se teško gdje vidi po ‘velikim’ festivalima. Čini mi se hrabar izbor?
Naglasak na autoru nije rijetkost, barem ne na festivalima koji su nam služili kao primjer (zagrebački Animafest, Holland Animation Film Festival, Fantoche, I Castelli Animati, Clermont-Ferrand). A izbor da se u natjecateljskom programu prikazuju baš filmovi autora iz centralne i istočne Europe smo napravili baš zbog toga jer se na gotovo svim ostalim festivalima ti filmovi izgube u konkurenciji sa zapadnoevropskim, američkim, kanadskim ili japanskim filmovima (ako se uopće uvrste u selekciju). Ideja Animateke je da selektori drugih festivala dolaze u Ljubljanu gledati godišnju produkciju iz tih zemalja i tako na jednom mjestu biraju filmove za svoje programe.

FILMSKI Festival je svojevrstan prirodni nastavak tvog mjesečnog programa animiranog filma u Kinoteci. Kakva je posječenost ovih programa, a na koncu i samog festivala?
Mjesečne Animateke u Kinoteci zadnju godinu dana ne idu zbog renoviranja dvorane, ali prije dok je program redovito išao, bio je baš dobro posjećen. Da bi došli do zadovoljavajućeg broja publike, potrebne su bile godine (početak kinotečne Animateke je bio 2000. godine). Sam festival prošle je godine zabilježio rekordnih 1.500 ulaznica, to je bio i za mene potpuno pozitivan šok, jer nismo očekivali takav interes. Ove godine smo uveli i nagradu publike te jutranji program za djecu, tako da se nadamo da ćemo imati posjetu najmanje na razini prve godine.

A is for Autism, autor Tim Webb

FILMSKI Dakle, interes publike je tu, šta se događa u području same produkcije animiranog filma u Sloveniji? Kako tu stvari stoje?
Zadnjih par godina u Sloveniji se puno toga dešava na području animiranog filma. S jedne strane studenti su počeli tražiti znanja u inozemstvu (Špela Čadež u Njemačkoj, Živa Moškrič u Engleskoj), i vraćaju se s novim konceptima i tehnikama. S druge strane, svi s nestrpljenjem očekuju rađanje prve komercijalne animirane serije, koja bi trebala biti završena početkom slijedeće godine. Radi se o seriji ‘BizgeciGrege Mastnaka u produkciji Casablanca filma. Mastnak s domaćom ekipom već nekoliko mjeseci intenzivno radi u prostorima studija Viba filma. U istoj zgradi iznajmljuje prostore i drugi novi, uspješni slovenski producent Qollective, koji istodobno razvija više projekta (seriju za djecu, dugometražni animirani film i radi filmove za mobilne telefone). Još jedan kratkometražni film o kojem svi govore i koji je gotovo pri kraju je lutka - film producentske kuće Strup produkcija. Poseban fenomen predstavljaju i pojedinci (uglavnom mladi autori), koji sami kod kuće rade zanimljive animirane filmove.

FILMSKI Vratimo se festivalu. Osim samog programa kao pasivnog dijela festivala, organizirate i diskusije s autorima, radionice, izložbe... Kod nas je vrlo teško organizirati radionice jer uvijek postoji bojazan da će biti premalo zainteresiranih. Kakav je interes ljudi za taj dio festivala?
U Ljubljani još uvijek ne postoji akademski program animiranog filma. Tu i tamo se pojavi poneki workshop. Zato smo odlučili mi popuniti tu prazninu, dok se ne nađe netko drugi, tko bi to radio kroz cijelu godinu. U prvom festivalskom izdanju je sama organizacija radionica bila potpuna improvizacija, a svejedno se prijavilo 35 kandidata, koji su na kraju napravili radove zadovoljavajuće kvalitete. U međuvremenu smo ušli u koprodukciju radionica sa školom primjenjenih umjetnosti ‘Famul Stuart’ u Ljubljani, i tako dobili financijsku potporu od grada Ljubljane. Ove godine je 28 aktivnih workshopera u tri radionice. Njihovi će radovi biti predstavljeni zadnji dan festivala prije podjele nagrada.

Wonderful Days, autor Moon-saeng Kim

FILMSKI Neke filmove iz programa već smo imali prilike vidjeti u Zagrebu. Šta bi ti izdvojio kao najbolje i najzanimljivije zbog čega bi bilo vrijedno doći u Ljubljanu?
Kada ideš na festival tražiš neki poseban ambijent, za kojeg mogu jamčiti da ga kod nas ima. Svi autori su cijelo vrijeme pomiješani s publikom, zajedno ćemo se družiti u Kinodvoru, gdje će svoju izložbu/instalaciju imati švicarski illustrator/strip autor M.S.Bastian, cijelo vrijeme se pomalo gricka čokolada i voće te popije koja čaša vina. A što se tiče filmskog programa, koji je kod nas stvarno u prvom planu, od stvari koje još nisu bile prezentirane kod vas izdvojio bih
*korejsku dugometražnu animu ’Wonderful Days’ (Moon-saeng Kim),
*filmove profesora i studenata londonskog Royal College of Art,
*kratkometražnu i animiranu švedsku suvremenu produkciju po izboru Švedskog Filmskog Instituta;
*povijesnu retrospektivu madžarskog animiranog filma.

Na zadnjoj festivalskoj projekciji, prije podjele nagrada u subotu 17.12., gledat ćemo remek djelo austrijskog režisera Petera TscherkasskyijaInstructions for a Light and Sound Machine’. Za sam kraj, kraj, kraj u Kinodvoru će na koncertu nastupiti austrijska synth rock diva Gustav.

Popričala Vanja Hraste

Komentari

Nema komentara.